Aleksandar Macan / Foto: Radiosarajevo
Sky otkriva: Sarajevski policajci su likvidirani iz osvete!

Sky otkriva: Sarajevski policajci su likvidirani iz osvete!


Svjedočenjem istražiteljice MUP-a KS-a Aleksandre Mizdrak danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Mizdak je bila dio tima koji je od 26. oktobra 2018. bio angažovan na rješavanju ovog monstrouznog zločina koji se desio u sarajevskom naselju Alipašino Polje, u Ulicu Geteova. Odgovarajući na pitanja sarajevske tužiteljice Šeile Heljić, svjedokinja je kazala da je po dolasku na lice mjesta zatekla izrešetano policijsko vozilo, javlja Oslobođenje.

– Kolega Adis je bio mrtav, a Davoru su se borili za život. U blizini njihovog vozila je bio i Golf bijele boje sa otvorenim gepekom. Jedan od svjedoka je rekao da je na području Dobrinje vidio kako velikom brzinom prolazi vozilo Seat Leon tamne boje na kojem je stršilo vjetrobransko staklo. Kasnije smo na mjestu zločina pronašli dio brisača, za koji su vještaci kazali da se takav brisač ugrađuje na Seat Leon, pojasnila je Mizdrak.

Ona je navela da je, prema policijskim podacima, od 2003. do oktobra 2018. godine na području Kantona Sarajevo ukradeno 12.560 vozila, te da je to bila izražena problematika.

– Najčešće su automafijaši krali vozilo koje se zvalo borbenjak i sa njim su onda išli u krađu drugog vozila. Uglavnom su bili naoružani i maskirani. Prve informacije u istrazi ubistva policajaca su ukazivale na to da su osobe sa Seat Leonom došle da ukradu Golf, istakla je svjedokinja Tužilaštva KS-a koja je bila angažovana i na prikupljanjau podataka putem telekom operatera.

– Pronađen je i mobitel koji se dovodi u vezu sa izvršiteljima. Radilo se o mobitelu koji nije koristio naše operatere, o broju 0088 koji nije bio iz BiH. Izdvoijili smo podatke na osnovu kojih smo identifikovali osobu koja je koristila telefon te kojim putem se kretao, pojasnila je ona.

Pomoć od EUROPOLA sarajevska policija je, kazala je Mizdrak, zatražena u novembru 2020.

– Jedno lice koje je bilo tretirano našom istragom koristilo je Sky telefon. Kada je oduzet server na kojem su bili podaci iz Sky tražili smo podatke o osobama koje su nam bile zanimljive. U julu 2021. smo dobili 130 korisnika Sky komunikacije, 15 kodova za 12 osoba, naglasila je svjedokinja koja je, kao zanimljive komunikcije, izdvojila one koje su vodili optuženi sa drugim osobama, među kojima su bili Miloš Božović, Marko Samardžić…

Istražitelji su sumnjali da Marinković ima veze sa zločinom iz 2019. a njihove sumnje su se pojačale odlaskom u njemački zatvor gdje se nalazio Marinković.

– U prisustvu njemačkih kolega smo bili ja i moje kolege iz Sarajeva. Postavljali su mu pitanja koja smo mi pripremili. Naše sumnje su bile pojačane jer je izbjegavao dati odgovore na banalna pitanja, istakla je Mizdrak.

I ona je, kao i prethodni svjedoci, potvrdila da je Macan u svojim Sky porukama, izražavao bojaz o tome da li je njegov DNK nađen na mjestu ubistva.

– Na dan kada je uhapšen optuženi Trifković (za kojim se tragalo u predmetu Volan) Macan je pisao: “Samo da Žižan ne progovori”, dok u jednoj od zabilježenih komunikacija Aleksandar Macan piše Milošu Božoviću da je Sava morao vidjeti prilazak policije, te da je to uradio zbog Dražena Vulića koji se vezao za automafiju. Piše i kako se moglo osvetiti ubistvo na drugačiji način: ubiti interventnu policiju na Lapišnici. Macan je u jednoj Sky komunikaciji Božoviću kazao da je Savina kripta bila na licu mjesta, kazala je Mizdrak dodajući da je Sky koristio i Žižan koji je komunicirao sa Macanom uglavnom glasovnim porukama. Naredni pretres je zakazan 13. marta kada će svjedokinju unakrsno ispitati optuženi i njihovi advokati. Najavljeno je i saslušanje svjedoka Melisa Fiše.

Zloglasna trojka se, podsjetimo, tereti da je zločin počinila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon što su je policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici. Optuženi su ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u policijskom automobilu. Šehović je preminuo na licu mjesta, a Vujinović nekoliko sati poslije. A. B. Č.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija