Sladić objasnio prelijepu pojavu na bh. nebu: “Mislio da je ovo nemoguće vidjeti u našoj zemlji”

Polarna svjetlost pružila je nevjerojatne prizore stanovnicima Bosne i Hercegovine, ali i drugim okolnim regijama. Najčešće se može vidjeti u polarnim krajevima, no u nedjelju pojavila se, između ostalog, i na nebu iznad BiH.

Na ovu temu na svom zvaničnom Facebook profilu oglasio se i poznati bh. meteorolog, Nedim Sladić.

“Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore. Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi.

Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost. Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće”, naveo je Sladić.

Također, na Facebook stranici BHMeteo objavili su veliki broj fotografija i kratki opis.

“Nevjerovatan prizor, kakva vijest ! Mnogi neće vjerovati ali polarna svjetlost je večeras bila vidljiva i iz dijela BiH. Fotografija nastala u Rudicama kod Novog Grada (Bosanski Novi). Rezultat je to jake solarne oluje koja je u toku. Inače aurora borealis zabilježena je i u većem dijelu Slovenije, Hrvatske, Mađarske…”, naveli su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79