Slatka očekivanja, ali i troškovi: Dvije plaće potrebne samo za prvo opremanje

Dolazak novorođenčeta u porodicu često se smatra jednim od najvećih darova života. No, uz tu sreću dolaze i znatni finansijski izdaci. S obzirom na to da državna podrška nije uvijek dovoljna, roditelji moraju početi s pripremama mnogo prije nego što se njihova beba rodi. Evo kako izgleda troškovnik jedne porodice koja se priprema za dolazak svoje prve bebe.

Osnovna oprema za bebu uključuje krevetac, dušek, posteljinu, kolica, benkice, bodiće,  čarapice, kapice, siperčiće i slično. Cijene ovih predmeta variraju, ali krevetac može koštati između 200 i 800 KM, dušek oko 100 KM, dok se kolica kreću od 300 KM pa naviše. Ostala odjeća i potrepštine također dodaju troškove.

Za higijenu novorođenčeta potrebno je nabaviti mnogo toga, kao i pelene su također veliki trošak. Kada se sve zbroji, troškovi za prvo opremanje djeteta i zaliha za prvi mjesec znatno premašuju iznos od najmanje 1.500 KM. Većini parova, posebno onima s prosječnim plaćama, pomažu roditelji i prijatelji. Rijetko ko sam može iznijeti teret ovih troškova, koji iznose oko 2.000 KM.

Iako neki kantoni u Bosni i Hercegovini pružaju pomoć za opremanje novorođenčeta, to nije dostatno. Porodiljske naknade su također neujednačene i variraju od kantona do kantona, najveće su u Kantonu Sarajevo, gdje iznose 1.114 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79