Slavica Injac oslobođena optužbi nakon sedmogodišnjeg sudskog procesa

Slavica Injac oslobođena optužbi nakon sedmogodišnjeg sudskog procesa


Vrhovni sud Republike Srpske donio je pravosnažnu odluku kojom je oslobođena Slavica Injac, bivša direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske, optužbi za nesavjestan rad u službi. Ovo je rezultat postupka koji je trajao skoro sedam godina, a koji je započet u predmetu “Bobar banka”.

Sudski proces protiv Injac započeo je u julu 2017. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine. Predmet je kasnije, u oktobru 2018. godine, prebačen na banjalučki Okružni sud. Ovaj sud je u januaru 2023. godine donio oslobađajuću presudu, koju je sada potvrdio i Vrhovni sud Republike Srpske, skoro godinu dana nakon žalbe Tužilaštva.

Injac je bila optužena da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske, bila svjesna visokog kreditnog rizika s kojim je poslovala “Bobar banka”, ali nije poduzela potrebne mjere.

Banjalučki Okružni sud je u svojoj presudi naveo da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati njenu krivicu. “Utvrdili smo da nema dovoljno dokaza da je optužena počinila krivično djelo koje joj je stavljeno na teret i zato je oslobođena,” rekao je Branimir Jukić, predsjednik Vijeća Okružnog suda u Banjoj Luci.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske podnijelo je žalbu na ovu presudu, tvrdeći da su počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da je činjenično stanje pogrešno ili nepotpuno utvrđeno. Međutim, Vrhovni sud Republike Srpske je potvrdio raniju oslobađajuću odluku.

Optužnica u predmetu “Bobar banka” podignuta je u martu 2017. godine od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv 16 osoba. Sumnja se da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona maraka, što je dovelo do propasti banke.

Kada je predmet prebačen na banjalučki Okružni sud, optužnica protiv Injac je izmijenjena. Navodilo se da je od jula 2009. godine bila svjesna velikog kreditnog rizika prema grupi povezanih lica, ali nije poduzela odgovarajuće mjere.

Tokom suđenja, Injac je tvrdila da Agencija za bankarstvo nije mogla učiniti ništa više od onoga što je već poduzeto. Navela je da “Bobar banka” nije dostavljala istinite podatke o svom poslovanju te da su tek nakon uvođenja privremene uprave otkrili duple evidencije.

Ovaj slučaj je jedan od nekoliko izdvojenih postupaka iz predmeta “Bobar banka” pred Sudom Bosne i Hercegovine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija