Slobodan Vasković tvrdi da je Milorad Dodik otpočeo secesiju RS od BiH

Slobodan Vasković tvrdi da je Milorad Dodik otpočeo secesiju RS od BiH


Milorad Dodik prešao je “Rubikon” donošenjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske. Na taj način otpočeo je secesiju RS od BiH i nikakvo minimiziranje ili čak eventualno poništenje tog Zakona tu činjenicu ne mogu osporiti niti promijeniti, piše na svom blogu novinar Slobodan Vasković, te dodaje:

“Dodik je, ranije, predvidio i međustanicu ka potpunoj secesiji, što je situacija koja bi se mogla okarakterisati kao “Kipar na Balkanski način”, odnosno, kako je Dodik nazvao – “nezavisna Republika Srpska u okviru BiH”.

Već sada je vrlo blizu “Kiparskog stanja”, a sudeći prema njegovim izjavama ne misli stati, već nastaviti. Sigurno ga u tome neće zaustaviti ničija saopštenja, ma kako ošto intonirana bila. Prelaskom “Rubikona”, Dodik je “Kocku Bacio” Zapadu u lice, pri tom ih veoma snažno udario otvoreno rušeći državu BiH. Udarit će i oni njega, nema tu dileme, ali je pitanje kojom snagom?!

Bude li to kao i u ranijim slučajevima, onda će svi u BiH morati i dalje prolaziti novi i novi i novi krug pakla već uhodanom stazom beznađa i straha. Ko sa nje pobjegne, sretan je samo zbog toga što je umakao iz te višededecenijske klopke, vješto smišljene kao beskrajni krug poništenja svake nade u normalan život. Istina, Dodik bi se ranije uvijek zaustavljao na obali “Rubikona”, nikada ga ne prelazeći.

Ovaj put je to učinio. Zato bi i odgovor morao biti politički mnogo, mnogo drugačiji, snažniji, efikasniji nego ranije, zaključio je Vasković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija