Slovački premijer: Pandemija je kao komunistička vlast

Slovački premijer Igor Matovič uporedio je pandemiju koronavirusa s vladavinom Komunističke partije u njegovoj zemlji između februara 1948. i kraja 1989.

“Trebamo se boriti protiv koronavirusa kao što smo se ranije borili protiv komunista”, izjavio je Matovič u ponedjeljak navečer nakon sastanka kriznog centra za borbu protiv zaraze koronavirusom u Slovačkoj Republici.

“Oni su također bili tuđini koji su ometali naš život i nisu nam dali da slobodno dišemo. I sada imamo tuđina ovdje, to je koronavirus”, kazao je slovački premijer.

Matovič je dao tu izjavu uoči Dana slobode i demokratije, državnog praznika u Slovačkoj i Češkoj Republici. Tog su dana, 17. novembra 1989. godine, snage sigurnosti Socijalističke Republike Čehoslovačke ugušile studentske demonstracije u Pragu. Ta dešavanja pokrenula su takozvanu Baršunastu revoluciju, koja je u decembru te godine dovela do promjene političkog režima u ondašnjoj Čehoslovačkoj.

Slovački parlament u ovom je mjesecu usvojio zakon koji karakterizira Komunističku partiju Čehoslovačke, koja je postojala od 1921. do 1990. godine, i njen regionalni ogranak, Komunističku partiju Slovačke, uspostavljenu u 1948., zločinačkom organizacijom.

Prema posljednjim podacima, broj zaraženih koronavirusom u Slovačkoj nadmašio je 87.000 ljudi. Još 526 Slovaka preminulo je od komplikacija izazvanih koronavirusom u proteklih osam i po mjeseci, prenosi ruska novinska agencija TASS.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79