Slovenci zabranili energetski napitak Prime

Inspektori slovenačke Uprave za bezbjednost hrane donijeli su odluku o zabrani kofeinske verzije energetskog napitka Prime zbog prisustva sastojka L-teanina, koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u Evropskoj uniji.

Verzija hidratacijskig napitka ostaje na policama slovenačkih trgovina, piše 24ur.com.

Kako pišu, inspekcija je na osnovu prijave izašla na teren te otkrila da postoje dvije vrste napitka.

Kontrolom sastojaka utvrđeno je da energetski napitak Prime sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU.

Time je ova verzija zabranjena za promet, saopštila je danas inspekcija, prenosi Index.

Tokom posljednjih nadzora inspektori su utvrdili da subjekti više ne stavljaju na tržište energetska pića s kofeinom, već isključivo hidratizacijska pića marke Prime, koja ne sadrže kofein i L-teanin.

Istovremeno, Uprava za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja zatražila je od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo procjenu rizika. Kako su objasnili, iz dostavljene dokumentacije razvidno je da procijenjena izloženost kofeinu konzumacijom energetskih napitaka Prime ukazuje na postojanje vjerovatnosti štetnog djelovanja na zdravlje predmetnih populacijskih skupina, stoga energetski napitci Prime predstavljaju rizik za zdravlje djece i adolescenata s obzirom na sadržaj kofeina, prenosi 24ur.com.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79