Slovenija zabranila konzumaciju ovog proizvoda: Štetniji su nego što smo mislili

Slovenska Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila izmjene i dopune zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda. Glavne novosti su zabrana aroma u elektroničkim cigaretama i zabrana pušenja u prostorijama gdje je to sad dozvoljeno.

“Time bismo učinili veliki korak prema ostvarenju dugoročne strategije za Sloveniju bez duhana, a to je da do 2040. godine manje od pet posto stanovništva koristiti duhanske i srodne proizvode”, rekla je ministrica zdravstva Valentina Prevolnik Rupel.

Većina tinejdžera počinje koristiti e-cigarete zbog različitih aroma, ali one smanjuju percepciju štetnosti.

Arome koje bi trebale biti sigurne za gutanje mogu imati ozbiljne štetne učinke na zdravlje ako se udišu. Mogu izazvati astmu, bronhitis i druga teška oštećenja pluća ili čak smrt.

Sve više istraživanja pokazuje da kod adolescenata koji inače ne puše korištenje e-cigarete značajno povećava vjerovatnoću (i do četiri puta) da će početi pušiti i obične cigarete.

Predlaže se zabrana karakterističnih aroma (voće, začini, začinsko bilje, alkohol, bombone, vanilija i sl.) osim okusa ili mirisa duhana ili mentola, u svim vrstama e-cigareta, jednokratnih i višekratnih.

Prijedlogom zakona uvodi se i zabrana pušenja u prostorijama za pušenje (s prijelaznim razdobljem od pet godina), čime se želi osigurati potpunija zaštita od izloženosti duhanskom dimu u zatvorenim javnim i radnim prostorima

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79