Slučaj “Belivuk”: DNK vještačenje mašine za mljevenje pokazaće ubice i žrtve

Vještačenjem pronađenih DNK profila na mašini za mljevenje mesa, pronađenoj u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku, koji je koristila organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka, utvrđivaće se da li je i korišćena za prikrivanje tragova ubistava koje je ta grupa, kako se sumnja, počinila.

“Mašina na mlevenje mesa može se koristiti za usitnjavanje delova tela-leša, radi lakšeg prikrivanja i eventualnog bacanja tih delova, tim pre kad se ima u vidu da se Ritopek nalazi na obali Dunava”, smatra predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović.

Ukoliko se ispostavi da je korišćena u tu svrhu, na dijelovima mašine ostaju tragovi ljudske DNK, za koje se upoređivanjem sa nespornim DNK eventualne žrtve može utvrditi da li je bila u kontaktu sa mašinom za mljevenje, što može ukazivati da je to lice ubijeno, pa njegov leš naknadno usitnjen, ukazao je Stefanović.

On naglašava da je forenzičkom DNK analizom moguće nedvosmisleno utvrditi kome pripada biološki trag, te da je DNK profil moguće dobiti iz vrlo male količine biološkog materijala.

“Bilo koja vrsta biološkog materijala ljudskog porekla može poslužiti za analizu DNK. Tragovi koji se najčešće analiziraju jesu krvne mrlje, zatim pljuvačka (ona se nalazi npr. na opušcima, korišćenim časama, priboru za ručavanje, flaše, zvake, konzerve, četkice za zube), sperma (vaginalni bris, veš, posteljina…)”, naveo je Stefanović, inače zamjenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

On pojašnjava da se forenzička DNK analiza zasniva na utvrđivanju forenzičkih DNK profila dobijenih iz bioloških tragova i njihovim poređenjem sa identifikacionim DNK profilima lica za koje se sumnja da su ostavila taj trag i koji je izolovan.

“U svetu kriminalističke policije i forenzike, DNK trag se smatra najjačim dokazom”, napominje tužilac i dodaje da kada se na mjestu zločina pronađu bilo kakvi tragovi živog tkiva, oni se nose u laboratoriju na DNK analizu.

DNK analiza je u suštini uporedna metoda koja, za otkrivanje okrivljenog, zahtijeva dva DNK uzorka.

“Jedan pronađen na mestu zločina koji, na primer, dokazuje da je ubica boravio na datom mestu, i drugi uzorak od osobe za koju se sumnja da je ubica. Ako se ispostavi da se dva uzorka poklapaju, da potiču od iste osobe, onda je DNK analiza pomogla u rešavanju slučaja”, zaključio je Stefanović.

Pronađena mašina za mljevenje je razmontirana i poslata na vještačenje, rečeno je u subotu Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal koje vodi istragu protiv ove grupe.

Mašina je pronađena u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku za koji se sumnja da je Belivukova grupa koristila za likvidacije i druga krivična dela.

U njoj je, prema izjavama zvaničnika MUP-a, pronađena i velika količina oružja.

“Pronašli smo zastrašujuće veliku količinu naoružanja, više od 10 kilograma raznih vrsta eksploziva, pripremljenih i spremnih da budu aktivirani. U toj prostoriji smo pronašli i industrijske mašine za mlevenje mesa, za mlevenje kostiju”, rekao je u subotu ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je dodao da forenzički timovi rade na istraživanju bioloških tragova “kojih ima u velikoj količini”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79