Slučaj ‘Viadukt’: Entitet RS ne plaća odštetu slovenskoj firmi

Slučaj ‘Viadukt’: Entitet RS ne plaća odštetu slovenskoj firmi


Slučaj ‘Viadukt’ predstavlja aktuelnu situaciju u kojoj entitet Republika Srpska odbija isplatiti odštetu slovenskoj kompaniji Viadukt, iako su vlasti ovog entiteta izgubile postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

Ukupan dug koji se odnosi na spornu odštetu neprestano raste zbog visokih kamata.

Pravni zastupnici slovenskog poduzeća Viadukt najavili su da će tražiti prinudnu naplatu duga, s obzirom na nepostojanje isplate od strane vlasti entiteta Republika Srpska.

Vlasti entiteta RS smatraju da je odgovornost za plaćanje odštete na nivou Bosne i Hercegovine te da bi trebalo biti izdvojeno iz sredstava te zemlje, javlja Aljazeera.

Međutim, dok se pitanje nadležnosti i odgovornosti rješava, ukupan dug nastavlja rasti, stvarajući finansijski teret za entitet Republika Srpska.

Entitetske vlasti smatraju da Bosna i Hercegovina treba platiti odštetu. U međuvremenu, ukupan dug svakodnevno raste zbog visokih kamata i sada iznosi više od 52 milijuna eura.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija