Službenik NATO-a potvrdio: Moguće pokrenuti članak o kolektivnoj odbrani zbog kibernetičkih napada

Službenik NATO-a potvrdio: Moguće pokrenuti članak o kolektivnoj odbrani zbog kibernetičkih napada


Službenik NATO-a jučer je izjavio da kibernetički napad na državu članicu NATO-a mogao bi pokrenuti članak 5, klauzulu o kolektivnoj odbrani.

Vojni savez je godinama jasno davao do znanja da bi ozbiljan kibernetički napad mogao potaknuti klauzulu, no takav je scenarij do sada bio uglavnom hipotetski.

– Saveznici također priznaju da bi se utjecaj značajnih zlonamjernih kumulativnih kibernetičkih aktivnosti, u određenim okolnostima, mogao smatrati oružanim napadom – rekao je dužnosnik Reutersu.

On je dodao da saveznici NATO-a moraju donijeti političku odluku o tome da li je kibernetički napad dosegao dovoljno visok prag da bi pokrenuo članak 5.

– Nećemo spekulirati o tome koliko bi kibernetički napad trebao biti ozbiljan da bi se pokrenuo kolektivni odgovor. Svaki odgovor mogao bi uključivati diplomatske i ekonomske sankcije, kibernetičke mjere ili čak konvencionalne snage, ovisno o prirodi napada – rekao je dužnosnik.

Britanija i Sjedinjene Države upozorile su na potencijalne kibernetičke napade na Ukrajinu koji bi mogli imati međunarodne posljedice ako bi se, na primjer, zlonamjerni softver dizajniran za ciljanje mreža u Ukrajini počeo širiti drugdje.

Predsjednik Obavještajnog odbora američkog Senata Mark Varner rekao je da ne postoje jasne smjernice o tome kako bi NATO (Sjevernoatlantski savez) trebao odgovoriti, ako se takav napad dogodi, piše Reuters.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija