SNSD-ovci napali novinara BN televizije: Drž’ se dobro ako uslikaš

Novinara BN televizije Aleksandara Gluvića sinoć su fizički napali članovi i aktivisti SNSD u banjalučkom naselju Petrićevac, dok je snimao nepropisno parkirano vozilo koje nosi obilježja njihove stranke.

Dok je fotografisao nepropisno parkirani kamion koji je oblijepljen stranačkim simbolima i velikim plakatima sa likom SNSD-ovih kandidata Milorada Dodika i Željke Cvijanović, prvo mu je prišao i prijetio vlasnik i vozač kamiona Nenad Malinić.

“Drž’ se dobro ako uslikaš!”, rekao je novinaru BN.

Kako se novinar BN TV oglušio na njegove prijetnje, pozvao je u pomoć i sina, koji je prvo prijetio, a potom i fizički nasrnuo na Gluvića, uhvativši ga za vrat.

Na najavu Gluvića da će pozvati policiju, grubo mu je odbrusio:

“Ja se nikog ne bojim i nemam šta izgubiti!”

Navodno, sve je zabilježila i nadzorna kamera na jednom obližnjem kafiću, piše BN.

Povodom ovog incidenta oglasilo se Udruženje BH Novinari koji su isti osudili i pozvali vlasti na usvajanje izmjena Krivičnog zakona.

“Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima ocjenjuju nedopustivim onemogućavanje novinara/ki u obavljanju profesionalnih zadataka, a posebno prijetnje, zastrašivanja i ugrožavanje njihove fizičke sigurnosti. Napad na novinara BN televizije u Banjoj Luci i je kriminalni čin koji zahtijeva temeljitu policijsku istragu, kao i poduzimanje zakonskih mjera prema onima koji su na nedozvoljen način ugrozili pravo na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara i medija.

Upravni odbor BH novinara poziva Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku u parlamentarnu proceduru upute izmjene Krivičnog zakona BiH kojima će se napad na novinare/ke tretirati kao posebno krivično djelo, a na temelju inicijative koja je usvojena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u junu ove godine.

Pozivamo i Narodnu skupštinu RS i Parlament Federacije BiH da također usvoje izmjene Krivičnog zakona kojima će se omogućiti efikasnija zaštita novinara i medijskih sloboda”, poručili su u saopštenju između ostalog.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79