Softić : Svi se trebamo okupiti oko Denisa Bećirovića

Softić : Svi se trebamo okupiti oko Denisa Bećirovića


Safet Softić, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član Komisije za odbranu i sigurnost BiH, kazao je za Raport da Dodik iz dana u dan postaje radikalniji.

“Dodik iz dana u dan sve više divlja. On cijeni da je ovo neki trenutak u BiH u kojem on može realizirati neke ciljeve, pa pomjera granice.

Vidimo iz beogradskih medija da on nagovara Hrvate da se povuku iz institucija BiH. Time bi napravio totalnu blokadu. On najbolje zna zašto to radi u ovom trenutku”, navodi Safet Softić.

Kaže da bi za BiH bio veliki problem ako bi se blokadi pridružili i Hrvati, kako to priziva Dodik.

“Ukoliko bi se ostvarila prijetnja da i Hrvati podrže tu akciju onda bi to bio ozbiljan problem. Ako bi Dodik ostao na ovom nivou blokada kao do sada, mislim da su institucije dovoljno jake.

Podrška HDZ-a takvoj inicijativi bi značila promjenu koncepta ovoga što on radi. To bi bila udružena srpsko-hrvatska ili srbijansko-hrvatska akcija udara na BiH, da se praktično završi u miru ono što se u ratu nije uspjelo postići”, ističe Softić.

On kaže da bi tačka okupljanja u ovom trenutku trebao biti član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Mislim da bi on trebao pokrenuti neke inicijative, bez obzira na političke razlike. On je osoba koja treba da pokuša da okupi sve političke frontove da se suprotstave ovoj najezdi.

Mi se previše, kao i u ratu, oslanjamo na međunarodnu zajednicu. Neće niko rješavati naše probleme. Mogu nam samo pomoći kao saveznici”, zaključuje Softić.

Čak i kad bi došlo do formiranja tog famoznog probosanskog bloka na kojem institira SDA, pitanje je šta bi on značio i koliko bi to zaustavilo likove poput Milorada Dodika.

No, Softić smatra da bi to poslalo jasnu poruku i Dodiku, ali i međunarodnoj zajednici.

“Može poslati jasnu poruku da, kada je država u pitanju, na strani patriotskih snaga nema razlike. To je ključna stvar na koju se i Dodik oslanja. On računa na razjedinjenost probosanskog bloka i zato djeluje ovako kako ga sad vidimo.

To bi bila i jasna poruka međunarodnoj zajednici na isti način kao i Dodiku – da u BiH postoji dovoljan broj patriota koji će u svakoj varijanti braniti ovu zemlju, bez kalkulacija. Postoji distinkcija i razlika između onoga što je politička borba i borba za državu.

Ne mislim ja na konkretne akcije, niti mislim da će to uraditi Dodik u smislu povlačenja neke entiteske linije, ali da će rasklimavati ionako slabe institucije BiH i da će to raditi uz tihu podršku HDZ – hoće piše Raport.ba



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija