Šokantna Sky prepiska: Kemal i Jasmin Ademović također povezani sa Elmedinom Karišikom?

Šokantna Sky prepiska: Kemal i Jasmin Ademović također povezani sa Elmedinom Karišikom?


Novinar Slobodan Vasković iznio je na svom blogu šokantne tvrdnje o suradnji Kemala Ademovića, istaknutog člana stranke Narod i Pravda (NiP), kojom predsjedava Elmedin Konaković, i Elmedina Karišika, poznatog perača novca povezanog s Ibrahimom Hadžibajrićem, Admirom Arnautovićem Šmrkom te Seidom, sinom Hadžibajrića.

Sky prepiska između Karišika i Sanija Al Murde, koji je u bjekstvu i poznat kao veliki narkodiler, otkriva da je Ademović, bivši direktor AID-a i sadašnji delegat NiP-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, bio uključen u planiranje sticanja 7.000 m2 zemljišta u naselju Šip, opština Centar (Sarajevo). Plan je bio izgraditi objekte koji bi se koristili za pranje novca od prodaje narkotika.

“Sjedio sa direktorom”

Karišik, vlasnik firme Plaza Group, te još nekoliko njih, obavještava Al Murdu da je “sjedio sa direktorom Naroda i Pravde” (čitaj Ademovićem) i da mu je on obećao da će dobiti to zemljište””, piše Vasković.

U nastavku, navodi riječi Karišika:

“Sjedio sam sa ovim direktorom Naroda i Pravde u nedjelju. I on mi je obećao da ćemo mi to dobiti. Ja sam dao ideju da zaobiđemo svu proceduru, da mi uzmemo i izvedemo geodete i napravimo idejno rješenje za čitavo naselje”, referiše Al Murdi Karišik 02.02.2021. godine u 23.35 sati. (Sky prepiska ima 32 strane, a ja objavljujem samo njen mali, vrlo mali dio)”.

Nadalje, sugerira mu da pronađu način “da iznesemo ovo pred Vijeće i zaobiđemo sve službene procedure”.

“Karišik, dalje, obavještava Al Murdu kako je Ademović navodno načelnik opštine Centar, iako je to Srđan Mandić, ali i da je Ademovićev sin Jasmin odbornik”, piše Vasković i dodaje:

K73Q29 je Karišik, F3Z0Z7 Al Murda, tvrdi Vasković.

Također mu govori i da je Ademovićev prvi rođak predsjednik Opštinskog vijeća, Sejad Đozo.

Karišik s očiglednim zadovoljstvom prenosi Al Murdiju da je kupio telefon na poklon Ademovićevom bratu Elviru Ademoviću, ali da je bio malo neobično nezainteresiran za to.

Prema Karišikovim riječima, Elvir Ademović radi u SIPA-i i poznat je kao “strah je i trepet za kriminalce”.

Sani Al Murda komentira da je to “savršena kombinacija”, na što Al Murda odgovara s zadovoljstvom: “Čisti haos, hahahahaha”.

Al Murda, državljanin BiH, tražen je u Belgiji zbog sumnje u krijumčarenje 3,5 tona kokaina.

Unatoč tome, Turska, čije državljanstvo također posjeduje, odbila je zahtjev Belgije za njegovim izručenjem. On se navodi kao visoko pozicioniran član Škaljarskog klana.

Prema informacijama koje je prenio Vasković, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je 17.04.2024. podiglo optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Seida Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Alme Destanović, Fahrudina Novalije te firme Plaza Group zbog organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja i pranja novca.

Vodi se istraga

“Važno je naglasiti da optužnicom nije obuhvaćen Admir Arnautović Šmrk, veliki narkodiler, koji je najviše novca oprao preko Hadžibajrića i Karišika. Važno je znati i da je ova optužnica podignuta zaista ekspresno, a da se u Tužilaštvu BiH, također, vodi istraga o ovoj grupi, ali i Šmrku kao njenom sastavnom dijelu, te cijeloj njegovoj grupi o čemu sam detaljno pisao.”, piše Vasković i dodaje: “Veoma kontraverzno, u najmanju ruku, sve u svoje vrijeme, pa neću sada dalje o tome. Meni lično je bitno da je podignuta optužnica protiv Hadžibajrića, zato što sam ja otkrio da NarkoBeg radi prljave poslove sa opijatima. I pisao mnogo o tome kada je bilo vrlo vrlo malo onih koji su smatrali da sam na pravom tragu. Ispostavilo se da je trag i preširok i da još uvijek nisu raskrinkane sve njegove raskrsnice i putevi droge koji se ukrštaju sa onim na kojem je “vozio” Hadžibajrić.”

Važno je istaći u vezi s ovom pričom o Sky porukama, koje jasno impliciraju Kemala Ademovića kao suradnika Karišika te člana narkoorganizacija Šmrka, Hadžibajrića i Al Murdija, da je sin Kemala Ademovića, Jasmin, pokušavao pokrenuti smjene načelnika Općine Centar, Srđana Mandića, u novembru prošle godine.

Jasmin je bio uspješan u svojoj namjeri, ali ipak nije došlo do održavanja referenduma jer je Mandić uspio izbjeći tu situaciju koristeći se lukavim birokratskim taktikama.

Sada se postavlja pitanje, nakon otkrića Sky poruka, zašto je Mandić zapravo trebao biti smijenjen: da li zato što nije ispunjavao svoje dužnosti načelnika kako treba ili zato što nije sprječavao Ademovićima ulazak u unosne nezakonite poslove?

Ostatak pročitajte na ovom linku.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija