Šokantno! “400 žena u Hrvatskoj likvidirano, zašto im se unaprijed ne vjeruje?”

Rada Borić, poznata aktivistica za ljudska prava i rodnu ravnopravnost, gostovala je u emisiji Novi dan u Hrvatskoj, gdje je s kolegama razgovarala o nasilju prema ženama i odnosu društva prema toj ozbiljnoj temi. Njezine riječi pokazuju zabrinutost zbog nedovoljne zaštite žena u Hrvatskoj i potrebu za značajnim promjenama u zakonu i društvenim normama kako bi se okončalo nasilje nad ženama.

Jedna od ključnih poruka koju je Borić istaknula jest da kazne za nasilje nad ženama i dalje ostaju nedostatno visoke, čak i s najavljenim novim zakonima. Ona smatra da su te promjene tek “kozmetičke” i neće donijeti bitnu promjenu u zaštiti žrtava. Osuđujući kazne od samo tri godine za silovanje, Borić ističe da takve kazne ne odražavaju ozbiljnost tog zločina, koji ostavlja trajne posljedice na žrtve.

“Kad se nasilje nad ženama tretira kao nasilje u obitelji i kao prekršaj, onda stradaju obje strane. I žena koja je vrištala će biti kažnjena. Zahtjev je aktivistica da se napravi zakon o nasilju protiv žena i da se posebno u kaznenom zakonu definira femicid. Što je to u odnosu na druge vrste ubojstava? Femicid je, možemo reći, incident koji je predvidiv. Zašto institucije ne žele govoriti o femicidu? Ako se dogodi nasilje i žena ga prijavi pa ponovno prijavi pa i treći put. Onda je negdje sustav zakazao kad žena bude ubijena. U Hrvatskoj je unatrag 20 godina ubijeno 400 žena, od strane bliskih osoba, iz partnerskih odnosa uglavnom”, govori.

Ključna točka njezine argumentacije je potreba za uspostavom posebnog zakona o nasilju protiv žena, koji bi jasno definirao pojam “femicid”. Femicid, kao oblik ubistva žena od strane njihovih bliskih osoba, treba biti prepoznat i razmatran na poseban način kako bi se bolje razumjele okolnosti koje dovode do takvih tragičnih događaja. Također, naglasak je na tome da sistem ne bi smio zakazati u situacijama kada žene prijavljuju nasilje, a opet postaju žrtve.

Borić jasno ističe da nasilje prema ženama ne može biti tretirano kao obično nasilje u porodici ili prekršaj, već zahtijeva poseban zakon i pristup. Osim toga, ona ističe da je ključno razumijeti neravnotežu moći koja postoji u patrijarhalnom društvu. Naglašava da patrijarhat šteti i muškarcima i ženama, te da je nužno educirati sve u sistemu, uključujući socijalne službe i suce, kako bi se bolje razumjele dinamike moći i odnosi između žrtava i nasilnika.

Borić također kritizira olakotne okolnosti koje se ponekad uzimaju u obzir za nasilnike, kao što su to što su dobri očevi ili branitelji. Po njezinom mišljenju, takvi faktori ne bi smjeli biti opravdanje za smanjenje kazne.

U svojim zaključnim riječima, Rada Borić podsjeća nas na važnost promjene društvenih uvjerenja i normi kako bismo stvorili okruženje u kojem nasilje prema ženama nije tolerirano. Kao što je istaknula, kao što danas svi nosimo sigurnosni pojas u vožnji, tako bi trebali i svi zajedno raditi na promjeni kulture nasilja i stvaranju društva koje pruža istu pravdu i zaštitu svim svojim članovima, bez obzira na spol.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79