Španija odgodila izručenje Ade Alagića, optuženog za mučenje Bošnjaka 1993. godine

Španijska policija u septembru prošle godine je lišila slobode u Barceloni Adu Alagića, 61-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog optužbi za zlostavljanje ratnih zarobljenika 1993. godine.

On je lišen slobode kada je bio primljen u tamošnju bolnicu, jer je Kantonalni sud u Mostaru za njim raspisao međunarodnu potjernicu 2020. godine.

No, kako se čini, Španija odgodila njegovo izručenje, pie 24sata.hr.

Podsjetimo, Alagić je koristio lažni identitet i pronađen je u Barceloni, a policija procjenjuje da je u Španiji živio duže od godinu od trenutka lišenja slobode. Bh. vlasti su Alagiću pokušavale suditi od 2017. godine, zajedno s još dvije osobe, no bio je nedostupan pravosudnim organima u našoj zemlji.

Alagića u BiH očekuje suđenje za zločine u logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine. Za njim se traga zbog krivičnog djela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopćeno iz policije.

Alagić je već 2016. godine na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na godinu i po zatvora za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine 1993. godine. On je sporazumom priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio dužnost redara u Dretelju, u logoru tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79