Španija priznala kosovski pasoš

Zamjenik premijera Kosova Besnik Beslimi saopćio je danas da je Španija priznala kosovske pasoše, što znači da će ubuduće stanovnici putovati bez viza.

Bislimi je rekao da je Generalni direktorat za migracije i unutrašnje poslove Evropske unije (DG Home) saopćio da Španija priznaje pasoše Kosova.

“Dobre vijesti se nastavljaju. Za naše građane i državu. DG Home je saopćio da sada čak i Španija priznaje pasoše Republike Kosovo. Tako da možemo putovati bez viza u ovu zemlju.

Dok je bezvizni režim počeo 1. januara, Španija je destinacija koja se dodaje zemljama šengenskog prostora u koje možemo putovati kroz liberalizaciju, gdje je ranije prepreka bilo nepriznavanje našeg pasoša”, napisao je Bislimi na Facebooku.

Potpredsjednik vlade je dalje napisao da će rad i dalje donositi dobre vijesti “koje pozitivno utiču na naše građane”. Inače, Španija je jedna od pet zemalja EU, koja i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova.

Tako, recimo, na jednom od ranijih sportskih susreta Španije i Kosova, nogometaši Kosova nisu smjeli imati tretman suverene države na utakmici.

A liberalizacija viza za Kosovo počela je 1. januara ove godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79