Spasioci su napustili Antakiju, ali Antakija nije njih: Šaljić apeluje da se pomogne selu siročadi

Spasioci su napustili Antakiju, ali Antakija nije njih: Šaljić apeluje da se pomogne selu siročadi


Ekipa Gorske službe spašavanja Novi Grad bila je jedino svjetlo za hiljade nastradalih u Turskoj.

Spašenih 10 života nisu slučajnost. Ova ekipa je dosadašnjim radom u Sarajevu, ali i širom BiH, u brojnim potražnim akcijama, ali i svojim ljudskim, toplim, empatičnim pristupom, brojnim edukacijska i vježbama  davno dokazala da za njih ne postoji nemoguće. Ove ljude vodi srce, a srce ruši sve granice. Danas su se vratili iz Turske.

Neki od njih su na putu prema domu, ali svi su u mislima i dušom još uvijek u Turskoj, sa stanovništvom koje traga za svojim najmilijim. Jasmin Šaljić, koordinator za povjerenike-volontere civilne zaštite Novi Grad Sarajevo, zastupnik SBiH u Skupštini KS-a je bio dio spasilačkog tima. Vraća se kući i naglašava da je dio njih ostao u Antakiji.

– Naša misija u pomoći i spašavanju je nakon 7 dana završena. Vraćamo se kući, jedna grupa stigla je danas avionom, mi u drugoj manjoj idemo drumom sa tehničkom opremom i opremom za podršku i prtljagom. Želim da se zahvalim svim članovima ovog tima koji djeluje u organizaciji i strukturama Civilne zaštite Novi Grad /služba CZ, GSS N. Grad i povjerenici CZ/.

Ovo je moje završno javljanje iz Antakije. Ja naše momke neću isticati i hvaliti. To ću ostavili turskim organizacijama i zvaničnicima, te našoj javnosti.

U Antakiji i regiji Hatay mi smo predstavljali našù opštinu, grad i državu. Mislim da smo to odradili na najbolji mogući način. Naša novogradska ekipa koju je predvodio Fahrudin Dobrača bila je udarna igla na terenu između nekoliko desetina ekipa iz regije i svijeta. U ovom mom završnom javljanju akcenat sam stavio na moju poslaničku inicijativu za pomoć selu “Yetimköy” što u prevodu znači pomoć za selo siročadi. Kao kantonalni poslanik odavde iz Turske, pokrećem inicijativu prema Skupštini Kantona Sarajevo da hitnom odlukom odobrimo sredstva u vidu novčane pomoći ovoj pogođenoj regiji na samoj granici između Sirije i Turske.

Po povratku u BiH predat ću inicijativu i u pisanoj formi Skupštini Kantona Sarajevo i kolegama poslanicima. U inicijativi ću predložiti jedan od načina kako pomoći, to je da formalno pravno Odlukama ili Zaključkom omogućimo Vladi Kantona Sarajevo da uplati novčana sredstva selu siročadi, koje se nalazi u mjestu Rejhanli, 40 kilometara udaljenom od epicentra zemljotresa u Antakiji.

U njemu je smješteno 1.200 djece bez oba roditelja iz Sirije i Turske te još oko 1.500 stanovnika koji su ostali bez svojih kuća nakon zemljotresa epskih razmjera koji je pogodio ove dvije države te odnio po nezvaničnim procjenama najmanje 50.000 života dok je više od 250.000 teže ili lakše povrijeđeno. Oni imaju krov nad glavom, potrebna su im hitna novčana sredstva za hranu.

Ne tražim čaroliju nego nadu za sve njih, napisao je Šaljić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija