Spor oko džamije kod Konjica: Porodica Trlin traži rušenje

Hrvatska porodica Trlin traži rušenje džamije u mjestu Donje selo, na ulazu u Konjic, tvrdeći da je sagrađena na zemlji koja je 300 godina u vlasništvu njihove porodice.

Porodica tvrdi da je zemljište oduzeto prevarom, dok Medžlis Islamske zajednice Konjic demantira te tvrdnje.

Zvonimir Trlin, jedan od nasljednika zemlje, tvrdi da su mu dokumenti ukradeni i potpisi falsificirani, dok Medžlis Islamske zajednice Konjic tvrdi da su postupili zakonito i da su dobili sve potrebne dozvole za gradnju džamije.

Trlin je zatražio pomoć od međunarodne zajednice, uključujući visokog predstavnika u BiH, ambasade SAD-a, Velike Britanije i Katara. U međuvremenu, Medžlis Islamske zajednice Konjic optužuje porodicu Trlin za širenje laži, mržnje i pokušaj raspirivanja nesuglasica među narodima.

Situacija izaziva dodatnu napetost, a Medžlis Islamske zajednice Konjic je pokrenuo tužbu protiv novinara i Zvonimira Trlina zbog klevete.

Dodaju da zbog klevete i štete nanesene ugledu iznošenjem neistinitih činjenica, Medžlis Islamske zajednice Konjic je podnio tužbu Sudu protiv Večernjeg lista i Zvonimira Trlina.

”Medžlis Islamske zajednice Konjic ostaje otvoren i dostupan za sve novinare koje zanima istina i koji se, u cilju objektivnog izvještavanja drže etičkih kodeksa novinarstva”, zaključuje se u priopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79