Sporost pravosudnog sistema u BiH: Sedmogodišnjak iz Mostara zarobljen u pravnoj bitci

U BiH se često govori o sporosti i neefikasnosti pravosudnog sistema, ali rijetko se te priče konkretiziraju boljim primjerom od slučaja sedmogodišnjeg dječaka iz Mostara, koji se našao zarobljen u pravnoj borbi svojih roditelja.

Ovaj slučaj ne samo da ilustrira tromost pravosudnog sistema, već i njegovu nesposobnost da štiti najosjetljivije, posebno djecu.

Postupak koji se vodi pred Općinskim sudom u Mostaru za izmjenu pravomoćne odluke o održavanju osobnih odnosa i neposrednih kontakata djeteta s roditeljem s kojim ne živi, postao je prava pravna saga.

Od razvoda roditelja 2018. godine, kada je dete dodijeljeno majci, do najnovijih tužbi i protutužbi, pravna bitka se nastavlja, a na štetu djeteta.

Osnovni problem leži u brojnim proceduralnim greškama i odlaganjima koja su dovele do toga da sedmogodišnji Mirko proživljava iznimno traumatično iskustvo. Advokatura Ćupina, opunomoćenik majke, ističe da je sud u Mostaru odgovoran za nepoštovanje zakonskih rokova, što je direktno utjecalo na trajanje i ishod pravne borbe.

Privremene mjere koje su odobrene u korist oca, a koje uključuju prepuštanje djeteta na odgoj, brigu i čuvanje ocu, izvedene su bez adekvatnog preispitivanja i bez poštovanja potrebe za brzinom koja je neophodna u slučajevima koji uključuju djecu. Štoviše, sud nije adekvatno reagovao na žalbe, a ni drugostupanjski sud nije postupio u skladu s očekivanom brzinom, propustivši odlučiti u roku od 15 dana od prijema spisa.

Osim što sud nije ispoštovao propisane rokove, postoji i značajna kritika na račun njegove komunikacije i organizacije, koja je dodatno zakomplicirala proces. Primjerice, advokatura je istakla da sud nije pravilno obavijestio stranke o izvršenju i nije pravovremeno dostavio zaključak o izvršenju, što je rezultiralo daljnjom zbunjenošću i stresom za dijete i njegovu majku.

Pored suda, i Centar za socijalni rad je također bio predmet kritika zbog neodlučnosti i nedostatka mišljenja o najboljem interesu djeteta. Pravna zaštita i briga o interesu djeteta su, prema Konvenciji o pravima djeteta, obvezujući profesionalni standard za sve institucije, no u ovom slučaju su ti standardi grubo zanemareni.

Ovaj slučaj baca svjetlo na ozbiljne nedostatke u bosanskohercegovačkom pravosudnom sistemu, posebno kada je riječ o zaštiti prava djece. Pravne institucije moraju preispitati svoje procedure i osigurati da njihovo postupanje odražava brigu za dobrobit onih koje su dužne štititi, posebno kada su u pitanju najmlađi i najranjiviji članovi društva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79