Čović: Nadamo se uskoro imenovanju sudije Ustavnog suda

Čović: Nadamo se uskoro imenovanju sudije Ustavnog suda


Nakon večerašnjeg sastanka državne koalicije, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović iznio je zaključke razgovora te izrazio nadu u skoru imenovanju sudije Ustavnog suda, ističući da su većinu pitanja u Federaciji BiH uspješno priveli kraju.

Čović je naglasio da je glavni zadatak koalicije otvaranje procesa pregovaranja te da su već dogovorili većinu političkih odluka u vezi s budžetom i drugim važnim pitanjima.

“Naš jedini zadatak je pregovarački proces koji smo prividno otvorili pokušati stvarno otvoriti. To je naša obaveza. Budžet smo davno dogovorili, ali ima određenih uvjeta koje smo također mi usaglasili između sebe. U suštini, sve političke odluke smo donijeli oko toga”, izjavio je Čović nakon sastanka.

Dodao je kako je ključno usvojiti budžet kako bi BiH mogla pristupiti sredstvima Europske unije te naglasio važnost dinamiziranja procesa pristupanja EU, iako će to zahtijevati vrijeme.

“Mi do tada ne smijemo stati. Trebamo barem jednom sedmično raspravljati o različitim temama. Danas u Vijeću ministara možemo normalno raditi, osim nekoliko zakona koji su skinuti sa sjednice. Nije bilo razloga da na zadnjoj sjednici ne bude i Izborni zakon i Zakon o sudovima”, naglasio je.

Čović je također istaknuo problem nefunkcioniranja Doma naroda, da se ubrza proces zakazivanja sjednica kako bi se donosile potrebne odluke.

“Nemamo pravo tražiti od visokog predstavnika da nametne nešto. Sami trebamo donositi odluke”, naglasio je Čović, dodajući da su većinu stvari u Federaciji BiH uspješno priveli kraju, uključujući i nadu u skoro imenovanje sudije Ustavnog suda.

“Dogovaramo se i to trebamo prenijeti i na nivo Vijeća ministara”, zaključio je Čović nakon sastanka državne koalicije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija