Spriječeno krijumčarenje 200 kilograma suhog mesa

Na graničnom prelazu Kelebija, carinici su uspješno spriječili pokušaj krijumčarenja 200 kilograma suhog mesa tokom rutinske kontrole, nakon što su osjetili karakterističan miris koji je ukazivao na sumnjiv tovar.

U tovarnom dijelu kombija koji se kretao ka Njemačkoj, otkriveno je 130 kilograma goveđe pršute, 40 kilograma sudžuka i 30 kilograma suhe ovčetine. Vozač kombija tvrdio je da nema ništa za prijavljivanje, ali su carinici uspjeli otkriti suho meso zahvaljujući prepoznatljivom mirisu.

Iz Uprave carina Srbije saopćeno je da ova roba životinjskog porijekla nije imala deklaraciju i prevožena je u nehigijenskim uslovima, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje potrošača.

Carina ističe da putnici mogu nositi hranu sa sobom, ali samo u količinama koje su očigledno namijenjene za ličnu potrošnju i koja je fabrički upakovana, kako bi se spriječilo krijumčarenje opasnih proizvoda i zaštitila javnost od potencijalnih zdravstvenih rizika.

Ovaj slučaj još jednom naglašava važnost stalne kontrole na granicama kako bi se spriječila nelegalna aktivnost i zaštitila javnost od potencijalno štetnih proizvoda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79