Sraman čin uoči Dana bijelih traka: U Prijedoru obilježena “odbrana od muslimana i Hrvata”

Sraman čin uoči Dana bijelih traka: U Prijedoru obilježena “odbrana od muslimana i Hrvata”


Dan uoči obilježavanja Dana bijelih traka, u Prijedoru se obilježava kontroverzni “Dan odbrane grada”, koji se službeno pamti kao sjećanje na navodne napade muslimanskih i hrvatskih paravojnih jedinica u noći 30. maja prije 32 godine.

Međutim, postavlja se pitanje: od koga su se branili? Naime, 30. aprila 1992. godine, vlast u Prijedoru je pala bez ikakvih nemira, tada je smijenjen načelnik, došla je nova vlast, a sve odbrambene snage i strukture vlasti bile su tada pod kontrolom Srpske demokratske stranke (SDS).

Politika laži i obmane bosanskih Srba nastavlja se i 32 godine nakon teških zločina nad nesrpskim stanovništvom. Duško Tadić, bivši politički lider SDS-a u Kozarcu, osuđen je 1997. godine na dvadeset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući ubistva, mučenja i silovanja nesrpskih civila u Prijedoru. Ovo suđenje, jedno od prvih na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), pružilo je jasne dokaze o sistematskom zlostavljanju nesrpskog stanovništva u regiji.

Na Dan bijelih traka, 31. maja 1992. godine, Krizni štab nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor izdao je naredbu kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima morali nositi bijele trake na nadlakticama.

Ova kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora. Uprkos ovim činjenicama, sada se u Prijedoru služenjem parastosa u crkvi Svete Trojice, polaganjem vijenaca u sjedištu Policijske uprave i na centralnom spomen-obilježju “Za krst časni”, obilježava takozvani “Dan odbrane grada”.

Tokom tri i po godine rata na području Prijedora, ubijeno je 3.176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljada ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, silovanja, različite vrste tortura i zločini protiv čovječnosti. U Prijedoru je također ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina.

Danas je također prikazan dokumentarni film iz serijala “Misija” Radio-televizije Republike Srpske, s “retrospektivom događaja” iz tog vremena, dodatno pojačavajući kontroverzu oko obilježavanja ovog dana.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija