Srbi i Bošnjaci brišu granice: Grade kuću komšiji u Popovom mostu

Foto N1

Političku svakodnevnicu u Bosni i Hercegovini, s vremena na vrijeme razvedre priče o suživotu. Primjer jedne takve je selo Popov most.

Uprkos lošim uslovima i odlasku stanovništva, desetak Srba i Bošnjaka godinama njeguju zajedništvo. Iako je selo suočeno s demografskim izazovima, sa svega desetak stanovnika koji ostaju tokom zime, njegovi stanovnici održavaju duh zajedništva koji prevazilazi etničke podjele i političke nedaće.

Selo koje je nekad živjelo punim plućima danas je svjedok vremena koje je prorijedilo njegove ulice i školska dvorišta. Nekada domaćin stotinama učenika, danas se vrata osnovne škole otvaraju samo za dvije djevojčice.

“To je sve staračko stanovništvo, ljudi koji nemaju možda ni gdje otići. Ljeti bude naroda, ali zimi je pustinja”, objašnjava Njegoš Paprica, šumar koji je svjedočio mnogim promjenama u selu.

Uprkos izazovima, mještani Popovog mosta nisu izgubili nadu. Poduzimaju korake kako bi očuvali svoje selo i ponovno ga oživjeli. Nedavno zamijenjen željezni most betonskim je korak prema modernizaciji, a gradnja novog puta i razvoj turizma naziru se u planovima, iako je teško privući mlade natrag u ove krajeve.

Jedan od primjera njihovog zajedništva je inicijativa za pomoć Muhi, povratniku u selo, u izgradnji kuće. Bošnjaci i Srbi udružili su snage kako bi mu pružili podršku, pokazujući da prijateljstvo i međusobno poštovanje prelaze sve granice.

“Materijal smo kupili, uvijek smo bili zajedno. Više sam pojeo hljeba sa Milošem, nego sa svojim bratom”, ponosno ističe Suljo Arnautović, jedan od inicijatora akcije.

U središtu ove priče su i najbolji prijatelji Miloš i Suljo, koji su nerazdvojni već 60 godina. Bez obzira na sve, oni se druže, pomažu jedni drugima i zajedno dijele radosti i tuge.

“Sve nas možeš prebrojati na prste. Nas 5-6 momaka se druži, isto kao i prije rata i sad”, kaže Miloš Radović, dok sjećanja na bolje dane sačinjavaju srž njihovog prijateljstva.

U svijetu gdje politika često stvara podjele, mještani Popovog mosta biraju zajedništvo. “Politika neka priča svoju priču, a mi ćemo svoju”, kažu oni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79