Srbi iz Posavine ne žele da granični prijelaz nosi ime Svilaj!?

Srbi iz Posavine ne žele da granični prijelaz nosi ime Svilaj!?


Granični prijelaz i most Svilaj zvanično su otvoreni prošle godine u septembru, međutim, čini se kako pojedincima smeta naziv koji bi granični prijelaz trebao nositi.

Prekogranični most Svilaj dio je dionice koridora Vc čiju je izgradnju finansirala EU sa 24,5 miliona eura u bespovratnim sredstvima putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa 67 miliona eura u zajmovima.

Most preko Save ujedno je i kontaktna tačka autoputne mreže Hrvatske i BiH.

Stalni naziv mosta i graničnog prijelaza bit će definirani bilateralnim ugovorom između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, kada ugovorne strane sačine i ratificiraju taj akt.

Predsjednik Srpskog građanskog udruženja Posavina Damir Ivetić kazao je za RTRS da su u radnoj verziji neki službenici ovaj granični prijelaz nazvali sa naseljenim mjestom u Hrvatskoj koje nema veze sa BiH.

– Kompletan prelaz se nalazi na katastarskoj opštini Novi Grad, sa naše strane. Tu žive srpski povratnici sa Hrvatima i nema nikavih nacionalnih tenzija. Sa naše strane treba da se se zove Novi Grad, a sa hrvatske Svilaj. To bi dalo podstrek povratku Srba u ovo mjesto – istakao je Ivetić dodajući da ukoliko ostane naziv mosta Svilaj, da će tražiti ocjenu ustavnosti imena.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija