Srbi na Kosovu usvojili Deklaraciju: Vučiću dali rok od 7 dana da pronađe izlaz iz krize

Gradonačelnici četiri općine sa sjevera Kosova i 62 odbornika usvojili su na današnjem sastanku u Zvečanu deklaraciju sa šest zaključaka, od kojih je prvi da daju podršku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u narednih sedam dana on traga za rješenjem krize na Kosovu. Oni su ponovili raniju najavu da će napustiti sve institucije ukoliko se ne postigne kompromisno rješenje, ali nisu dali rok kada će to uraditi.

Na zajedničkoj sjednici Skupština općina Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok usvojena je Deklaracija u kojoj se navodi da je na sjednici razmatrana političko-sigurnosna situacija nastala zbog, kako navode, “jednostranih poteza Prištine kojima se ugrožavaju ljudska i politička prava srpskog naroda, krši Briselski sporazum, onemogućava formiranje Zajednice srpskih općina.”

Formiranje Zajednice srpskih općina
Dodaje se da postupci kosovskih vlasti dovode do ugrožavanja “mira i spokojstva građana institucionalnim nasiljem, montiranim istragama i sudskim procesima, konstantnim upadima do zuba naoružanih specijalnih jedinica Prištine, prebijanjem i ranjavanjem građana srpske nacionalnosti, zabranom glasanja i izjašnjavanja na referendumu, onemogućavanjem pružanja zdravstvene njege oduzimanjem lijekova, zaplijenom sanitetskih vozila, spriječavanjem procesa vakcinacije građana, onemogućavanjem slobode kretanja uništavanjem seoskih puteva, namjerom oduzimanja ličnih dokumenata, spriječavanjem sportskih događaja i manifestacija, a svjesni da je pitanje registarskih tablica i ulazno/izlaznog dokumenta samo početak jačeg pritiska na srpski narod sa ciljem protjerivanja Srba sa ovih prostora“.

Predsjednici četiri općine su usvojili šest zaključaka, a u prvom od njih se pruža “puna podrška” predsjedniku Srbije Vučiću da u narednih sedam dana pronađe “kompromisno, održivo i dugoročno rješenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti”.

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova traže da se najhitnije formira Zajednica srpskih općina kako je definisana Briselskim sporazumom. U deklaraciji se ističe da je ZSO “potreba srpskog naroda kako bi se kroz nju zaštitila kolektivna prava”.

KFOR da očuva stabilnost
KFOR i druge međunarodne institucije se pozivaju da u skladu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom osiguraju mir i sigurnost za sve građane.

– Pozivamo komandu misije КFOR-a da spriječi dolazak do zuba naoružanih specijalnih jedinica kosovske policije iz Prištine u mirne srpske općine, a međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako bi se povukle jednostrane i antisrpske mjere – piše u usvojenoj deklaraciji.

Srbi sa Kosova se pozivaju da ne uzimaju kosovske registarske tablice i lične dokumente jer to, kako se navodi, nije u skladu sa dogovorom u Briselu.

Građanima se poručuje da su predsjednici četiri općine od predsjednika Vučćća dobili “jasne i čvrste garancije da se neće dozvoliti progon i pogrom” i da srpski narod neće biti sam.

U posljednjem zaključku deklaracije navodi se ono što je Vučić već najavio u svom obraćanju javnosti, a to je da će napustiti sve kosovske institucije na svim nivoima, od centralnih i lokalnih, preko sudstva, tužilaštva i policije, ukoliko ne dođe do kompromisnog rješenja.

Radni dio sjednice bio je zatvoren za javnost, a poslije aklamativnog glasanja medijima su pročitani zaključci. Za današnju sjednicu je vladalo veliko interesovanje medija, uključujući i međunarodne, a u Zvečan su stigle i televizijske ekipe iz Beograda i Prištine, piše Nova.rs.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79