Srbi se ne odazivaju na popis stanovništva na Kosovu

Na sjeveru Kosova zabilježen je slab odziv srpske zajednice na trenutni popis stanovništva, koji organiziraju kosovske institucije preko Agencije za statistiku, izjavio je izvršni direktor agencije Avni Kastrati.

Ova situacija se mnogo razlikuje u odnosu na masovnu registraciju Srba na jugu zemlje.

Kastrati je na konferenciji za novinare u Prištini istaknuo da se popis na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, suočava s bojkotom.

Kao odgovor na ovaj problem, Kastrati je naveo da su održani sastanci s predstavnicima međunarodnih institucija, kako bi se srpskoj zajednici bolje objasnila važnost učešća u popisu. “Oni trebaju znati da je to dobro za njih, da se zna broj onih koji žive u tim općinama,” rekao je Kastrati, pozivajući Srbe da se uključe u proces.

Popis stanovništva, koji traje do 17. maja, nailazi na otpor od srpskih stranaka koje izražavaju zabrinutost zbog onoga što smatraju “institucionalnim nasiljem” od strane prištinskih vlasti. One tvrde da “nije trenutak” za provođenje popisa, ističući da je srpska zajednica izložena pritiscima.

Podsjećamo, posljednji popis stanovništva na Kosovu iz 2011. godine nije proveden u četiri općine na sjeveru zemlje, gdje prevladava srpsko stanovništvo, a u općinama u središnjem dijelu Kosova, Srbi su uglavnom bojkotovali popis na poziv Beograda.

Iako zvanični podaci popisa iz 2011. godine pokazuju da na Kosovu živi oko 25.000 Srba, procjene civilnog sektora sugerišu da broj pripadnika srpske zajednice doseže oko 100.000.

Neizvjesno je kakav će biti odziv srpske zajednice na trenutni popis, s obzirom na duboko ukorijenjeno nepovjerenje prema kosovskim vlastima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79