Srbi u Drvaru: Postavljanje zastave sa šahovnicom na policijsku stanicu je čista provokacija

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović smatra da postavljanje zastave Livanjskog kantona sa šahovnicom, pod kojom su počinjeni zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu, predstavlja čistu provokaciju.

“Postavljanje neustavne zastave nakon 15 godina na Policijsku stanicu u Drvaru je čista provokacija, 95 posto stanovništva u Drvaru čine Srbi i oni tu zastavu smatraju neprijateljskom. Pod tom zastavom su od 1941. do 1945. godine počinjeni zločini nad Srbima u Drvaru, Grahovu, Glamoču i Livnu”, rekao je Radanović.

On je naveo da je dva puta utvrđeno da je zastava Livanjskog kantona neustavna, kao i grb, te je u obrazloženju presude Ustavnog suda FBiH navedeno da takva zastava izražava nacionalna osjećanja samo jednog naroda, u ovom slučaju hrvatskog.

Prema njegovim riječima, u presudi je navedeno da, ukoliko Livanjski kanton usvoji tu izmjenu o promjeni simbola, moraju biti zastupljeni i simboli srpskog i bošnjačkog naroda.

On podsjeća da je presudom Ustavnog suda FBiH ukinuto i korištenje naziva “županija”.

Radanović je pozvao aktuelne predstavnike srpskog naroda koji su zastupljeni u organima Livanjskog kantona da odgovore otkud neustavna zastava u Drvaru nakon 15 godina.

“Ko su tri novoizabrana srpska ministra u Vladi Livanjskog kantona u čijem mandatu je postavljena neustavna zastava na zgradi Policijske stanice u Drvaru, gdje su Srbi većinski policajci?”, pita Radanović.

On je naveo da se u pitanje dovodi i da li su u novoj Vladi Livanjskog kantona legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda.

“Nedavno formiranje Vlade u Livanjskom kantonu napravljeno je s ljudima koji nose hipoteku ustaške politike”, tvrdi Radanović.

Na zgradu Policijske uprave u Drvaru postavljena je neustavna zastava.

Odlukom Ustavnog suda FBiH od 20. novembra 1997. i 19. februara 1998. godine upotreba ove zastave kao simbola kantona je proglašena neustavnom. Ustavni sud je to presudio zajedno s odlukom o neustavnosti naziva kantona (Hercegbosanska županija).

Predstavnici Srba u FBiH ukazali su i na skandalozan dopis novoizabranog srpskog ministra rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih u Vladi Livanjskog kantona Momčila Bajića (SDP) upućen Opštini Drvar, u kojem se navodi da riječ “zaštita” treba da bude zamijenjena riječju “skrb”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79