Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji sve dok…

Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji sve dok…


Beograd neće uvoditi sankcije Moskvi sve dok ne bude postojala egzistencijalna ugroženost za Srbiju i njene građane. Izjavio je intervjuu u četvrtak navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

“Ako dođemo u situaciju da smo egzistencijalno ugroženi, obratit ću se građanima i reći – moramo.

Ali, mislim da još nije taj trenutak”, rekao je Vučić za TV Prvu.

Naglasio je da “Srbija ništa ne duguje Rusiji”, prenosi HRT.
Pojačani diplomatski angažmani

U posljednjem izvještaju o napretku Srbije Evropska komisija poručila je da Beograd mora usuglasiti vanjsko-političku i sigurnosnu politiku s Evropskom unijom.

To uključuje i pridruživanje Evropi u sankcijama uvedenim Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Istodobno je pojačani diplomatski angažman međunarodne zajednice na Beograd i Prištinu da ubrzaju rješenje kosovskog problema. Vučić drži da je nerealno očekivati da se to desi za nekoliko sedmica.

“Pritisci na Srbiju rastu. Svi žele kraj sage oko Kosova”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je u razgovoru s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom čuo o “tom roku od nekoliko sedmica”. To smatra nerealnim.

Albanski Abanianpost objavio je ranije u četvrtak kao “ekskluzivno saznanje” iz međunarodnih krugova da prvi dogovor Kosova i Srbije mora biti postignut do 24. februara 2023. godine.
Ništa ne treba odbijati unaprijed

Bude li postignut dogovor postoje finascijski paketi. U suprotnom “slijedi težak štap” za ometajuću stranu.

“Ništa ne treba odbijati unaprijed. Ali, od onoga što vidim, sve je to teško za Srbiju. Ako se moram u ovom trenutku odrediti – nisu nam dali šansu”, naglasio je Aleksandar Vučić.

Od Beograda se, prema pisanju Albanianposta, očekuje da prvoj fazi dogovora ne mijenja svoj ustav kojim je Kosovo određeno kao pokrajina u sastavu Srbije.

Od Prištine se očekuje da, po sporazumu iz Bruxellesa, iz aprila 2013. godine, formira Zajednicu srpskih općina, također bez promjena svog ustava.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija