Srbija nije proslijedila sve optužnice: Porodica Osmana Osmanovića očekuje presudu u Beogradu

Srbija nije proslijedila sve optužnice: Porodica Osmana Osmanovića očekuje presudu u Beogradu


Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu za danas je najavilo iznošenje završnih riječi pred izricanje prvostepene presude Osmanu Osmanoviću, državljaninu Bosne i Hercegovine, koji je u februaru 2020. godine optužen da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

ZALAGANJE DRŽAVE

Podsjećamo, Osmanović je uhapšen 23. novembra 2019. na osnovu krivične prijave MUP-a RS-a, dok je Naredba o provođenju istrage o navodnom zločinu donesena dan poslije hapšenja. Pritvor mu je određen 25. novembra zbog opasnosti od bjekstva, s obzirom na to da Osmanović nije državljanin Srbije. Osmanović je u pritvoru već dvije godine.

Porodica Osmanović je putem branioca zahtijevala da se Osmanu omogući odbrana sa slobode ili puštanje uz kauciju ili kućni pritvor, a BiH je diplomatskim putem tražila izručenje, što je Srbija odbila. Nakon ovog razočarenja, za porodicu Osmanović je uslijedilo novo – slučaj Osmana Osmanovića nije među dvadesetak predmeta koje su dva državna tužilaštva putem protokola dogovorila da se ustupe BiH.

Izricanje prvostepene presude u slučaju Osmanović očekuje se u najboljem slučaju do kraja naredne sedmice.

Kćerka Osmana Osmanovića kazala nam je kako je porodicu informacija da predmet protiv njenog oca neće biti ustupljen BiH jako potresla. Posebno je ostalo nejasno zbog čega ovaj predmet nije tretiran isto u primjenjivanju protokola o ustupanju predmeta između dva tužilaštva.

– U slučaju mog oca i Huseina Mujanovića, BiH je išla diplomatskim putem i tražila izručenje, dok se u slučaju Vranj to nije radilo, nego je to dogovoreno na osnovu protokola između državnih tužilaštava. A mi smo samo htjeli isto postupanje i za mog oca i za Mujanovića. Smatramo da su državne institucije trebale pitati šta će biti sa ova dva slučaja, odnosno zatražiti da se i oni ustupe, ili u najmanju ruku se trebalo naći najbolje moguće rješenje i za ova dva slučaja. Najveći problem u slučaju moga oca jeste što on, s obzirom na to da nije državljanin Srbije, mora biti u pritvoru za vrijeme procesa. Tu smo očekivali i očekujemo intenzivnije i konkretnije zalaganje države BiH. Mi i dalje vjerujemo da će to zaista i biti tako, da će BiH učiniti sve da i za ova dva slučaja izdejstvuje najbolji mogući ishod u skorijoj budućnosti, kazala nam je Anesa Osmanović Imamović.

RAZLIČITI ARŠINI

Osim predmeta Osmanović, prema još nepotvrđenim informacijama, BiH neće biti ustupljen ni slučaj protiv Huseina Mujanovića, koji je optužen za protivzakonito zatvaranje, jer je u vojničkom pritvoru, navodno, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa držao zatvorene 30 srpskih civila od 8. jula do 15. oktobra 1992. godine, nanoseći im fizičke povrede. Mujanović sada čeka ponovno suđenje, jer je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora.

– Bili smo šokirani kada smo čuli da moj suprug i Osmanović neće biti ustupljeni BiH. Onda smo čuli da je postojao dogovor između predstavnika Srbije i BiH da se baš ova dva predmeta i završe u Srbiji, mada nema nikakvog osnova za to. Moj suprug ima državljanstvo BiH, kao i Osmanović, dok, recimo, Edin Vranj ima i državljanstvo BiH i Srbije. Ali njega su izručili, a mog supruga nisu. Očito je da postoje različiti aršini, da postoje neki bitni i neki nebitni ljudi za predstavnike naše vlasti, kazala je Mirsada Kastrat Mujanović za Oslobođenje.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija