Srbija reagirala zbog Heleza

Srbija reagirala zbog Heleza


Veleposlanstvo Republike Srbije u Bosni i Hercegovini izrazilo je u subotu zabrinutost povodom izjave ministra obrane Zukana Heleza, kao i brojnih drugih njegovih ranijih izjava.

”Takvo širenje neistina je neprihvatljivo, doprinosi porastu tenzija i pozivaju na direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopćenju.

Helez je, kako se navodi, gostujući na jednoj televiziji ”iznio optužbe na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, a ”kritizirao je i Daytonski sporazum”.

“Upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i protjerivanjem srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine, kao i kontinuirano plasiranje neistina o predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predstavlja kulminaciju kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i, na žalost, otvorenu prijetnju miru”, objavila je srbijanska ambasada.

”Republika Srbija, kao jedna od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, ostaje u potpunosti posvećena očuvanju mira i stabilnosti u BiH, poštovanju Ustava ove zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji, u skladu s najvišim pravnim aktom Bosne i Hercegovine, žive u dva entiteta, od kojih jedan nosi ime Republika Srpska, svidjelo se to nekome ili ne”, zaključuje se u saopćenju.

Miloš Vučević ocijenio je u subotu da ”Helez nastavlja s neodgovornim i neozbiljnim izjavama, ali izjavama koje direktno ugrožavaju mir i stabilnost u regiji”.

“Ovakvi napadi bosanskih ministara, nažalost, nisu izuzetak, nego svakodnevna praksa. Političkoj eliti u Sarajevu smeta ekonomski jaka Srbija i suverena politika koju porovodi predsjednik Aleksandar Vučić zajedno s Vladom Srbije”, naveo je Vučević.

Zato, kako je dodao,” i ne čude konstantni napadi na predsjednika, a sve s ciljem slabljenja Srbije i Republike Srpske”.

“Naša poruka i politika je jasna – mir, stabilnost i gledanje u budućnost. S Bošnjacima u BiH hoćemo da imamo najbolje moguće odnose. Srbija priznaje neovisnost BiH u postojećim granicama ali nikada nećemo odustati od podrške našem narodu u Republici Srpskoj”, rekao je Vučević.

Daytonski sporazum je, kako je rekao, ”temelj mira u Bosni i Hercegovini i regiji, i svaki pokušaj njegovog podrivanja predstavlja opasnost za sve narode Balkana”.

“Srbija će uvijek braniti svoje interese i interese srpskog naroda, i neće dozvoliti da neodgovorne izjave i laži unesu nestabilnost”, zaključio je Vučević.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija