Srbija više nije glavno tržište za robu iz RS-a

U periodu januar – april 2024. godine, obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom iznosio je 3 milijarde i 991 milion KM. Od toga, milijardu i 650 miliona KM se odnosilo na izvoz, dok je na uvoz otpalo 2 milijarde i 341 milion KM.

Vanjskotrgovinski deficit u istom periodu iznosio je 691 milion KM, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 70,5 posto.

U poređenju sa istim periodom prethodne godine, izvoz je u periodu januar – april 2024. godine smanjen za 8 posto, dok je uvoz povećan za 7,3 posto.

Zanimljivo je napomenuti da Srbija više nije glavno izvozno tržište za robu iz Republike Srpske.

Najviše robe iz RS-a u prva četiri mjeseca ove godine izvezeno je u Hrvatsku, u vrijednosti od 280 miliona KM, dok je izvoz u Srbiju bio vrijedan 262 miliona KM.

Pokrivenost uvoza izvozom sa Srbijom bila je tek 71,5 posto, dok je sa Hrvatskom iznosila čak 200 posto, što znači da je u tu zemlju izvezeno dvostruko više robe nego što je iz nje uvezeno.

U poređenju sa prethodnom godinom, izvoz u Hrvatsku je povećan, dok je izvoz u Srbiju smanjen. Naime, u prva četiri mjeseca prošle godine, izvoz u Srbiju bio je 270 miliona KM, dok je izvoz u Hrvatsku iznosio 255 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79