Srbijanski general: BiH je broj jedan prioritet za NATO, pojačat će pritiske na RS

Srbijanski general: BiH je broj jedan prioritet za NATO, pojačat će pritiske na RS


spred sjedišta NATO-a u Briselu zavijorila se još jedna zastava, Finska je postala nova članica ovog vojnog saveza, i to u najbržem procesu prijema do sada.

Prema riječima general-majora u penziji i bivšeg načelnika Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije Božidara Force, njen ulazak u ovaj vojni savez radikalno mijenja bezbjednosnu sliku baltičkog regiona i Arktika, ali i dodatno usložnjava ionako već komplikovane odnose između Moskve i Vašingtona.

Pritisci na rukovodstvo RS
Generalni sekretar NATO-a u nekoliko navrata je istakao kako su u fokusu ove vojne organizacije Gruzija, Moldavija i BiH. Na pitanje “Glasa” očekuje li da se pojačaju pritisci na vlasti u Republici Srpskoj, Forca odgovara:

– Ako pogledamo NATO dokumente iz prošle godine, u njima je BiH označena kao prioritet broj jedan. Zato će oni i pojačati svoje pritiske, prije svega na rukovodstvo RS. Prisjetimo se samo nedavne izjave američkog državnog sekretara Antony Blinkena  u kojoj je Milorada Dodika uporedio sa Vladimirom Putinom. Iz ovog se najbolje može vidjeti kako Vašington doživljava RS, ali i kako će se odnositi prema njoj ubuduće.

Vojna neutralnost
Na pitanje je li je uopće u današnje vrijeme moguće biti vojno neutralan, Forca kaže:

– Teško, gotovo nemoguće. Trenutno su to, bar na papiru, samo Austrija i Švicarska. Na papiru, jer one to odavno nisu. I ono što danas vidimo jeste da se maše raznim topuzima iznad glava onih koji ne žele u NATO. To najbolje možemo vidjeti na ovim našim prostorima. Pravi se jedna nova gvozdena zavjesa prema Rusiji, i NATO, koji je odavno prestao da bude odbrambeni savez, sigurno neće dozvoliti da ostanu neka crne rupe iza nje. I možete vi na sav glas govoriti kako želite biti vojno neutralni, to vam moćne sile neće dozvoliti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija