Srbijanski helikopter “Puma”: “Izbaci i do 4.500 litara vode u jednom letu”

Srbijanski helikopter “Puma”: “Izbaci i do 4.500 litara vode u jednom letu”


 

Milionske štete mogao je da spriječi helikopter sa snimka. U pitanju je helikopter “Super puma” koji ima nosivost pet tona koja je bila neophodna za gašenje požara u Nacionalnom parku Sutjeska.

Ovaj helikopter je bio na čekanju jer Sarajevo nije dozvoljavalo da pomoć u gašenju pruži Srbija. Zahvaljujući zajedničkom dejstvovanju požar u Nacionalnom parku Sutjeska je ugašen.

Helikopter *Super Puma H 215M* je srednje veličine i specijalizovan za gašenje požara. Može nositi oko 4.500 litara vode, brz je i agilan, s mogućnošću brzog manevrisanja iznad nepristupačnih terena. Osim gašenja, koristi se za prevoz vatrogasaca, evakuaciju i medicinsku pomoć.

Njegova izdržljivost i napredna tehnologija čine ga ključnim u borbi protiv požara, posebno u područjima poput Nacionalnog parka Sutjeska.

 

@bukamagazin Dva helikoptera Srbije stigla su na Tjentište kao pomoć u gašenju požara u NP Sutjeska. #pozar #npsutjeska #fyp #foryoupage #viral #srbija ♬ original sound – BUKA

@bukamagazin Helikopteri Oružanih snaga BiH, Helikopterskog servisa RS i države Srbije zajedničkim snagama se bore protiv vatrene stihije koja je zahvatila 300 hektara Nacionalnog parka Sutjeska. #npsutjeska #pozar #fyp #foryoupage #foca #oruzanesnagebih #srbija #bosna #republikasrpska ♬ Immortals – PMOL Music


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija