Srbijanski mediji tvrde da je “počela okupacija” na Kosovu: Policija šalje dodatne snage na sjever

Srbijanski mediji tvrde da je “počela okupacija” na Kosovu: Policija šalje dodatne snage na sjever


 

Kosovska policija saopćila je da će u narednim danima povećati svoje prisutvo na sjeveru Kosova i dodala da su održavanje javnog reda, garantovanje sigurnosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike, među njenim glavnim ciljevima, prenosi Gazeta Express.

Kako se navodi u saopćenju, Policija Kosova ima kapacitet za upravljanje i kontrolu sigurnosne situacije i održavanje reda, kao i preduzimanje radnji za sprovođenje zakonitosti na teritoriji Kosova.

“Prioritet Kosovske policije je osiguranje bezbijednosti za sve građane, stoga, ocjenjujući trenutno stanje i trendove u sjevernim općinama, policija će narednih dana pojačati prisustvo policije na sjeveru kako bi ostvarila ciljeve.

Kosovska policija kontinuirano prati i analizira dešavanja u zemlji, praveći stručne procjene na osnovu kojih preduzima neophodne, razumne i zakonite mjere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova”, dodaje se u saopćenju.

Kosovska policija je istakla da će nastaviti svoju posvećenost u obavljanju policijskih dužnosti u službi građana, zajednicama bez razlike i osiguranja opće bezbijednosti na Kosovu, prenosi Kosovo Online.

Pojedini beogradski mediji, poput B92 koji je blizak vlastima, večeras već objavljuju tekstove sa paničnim naslovima kako je “počela okupacija sjevera Kosova”. Otaje da se vidi kako će reagirati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

S druge strane, Tanjug javlja da je između 200 i 300 kosovskih specijalaca, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo večeras iz pravca južne u sjeverni dio Kosovske Mitrovice i uputilo se u pravcu Bošnjačke mahale.

Iz Vlade Kosova su demantovali natpise da su na sjever Kosova poslane specijalne policijske jedinice. Kako je za Radio Slobodna Evropa rekao portparol Vlade Kosova Perparim Krijeziu (Kryeziu), riječ je samo o policiji, ne o nekoj drugoj jedinici.

Dželjalj Svečlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova, se oglasio na Facebooku gdje je naveo kako policija ima mandat i zadatak da osigura sigurnost, garantuje red i vladavinu zakona.

– Posljednjih dana, nakon uzastopnih oružanih napada na policijske službenike i građane na sjeveru zemlje, neophodno je pojačati prisustvo policije u cilju obezbjeđenja svih građana – napisao je Svečlja.

Na snimcima koji su objavili kosovski mediji vidi se da je policija raspoređena u Bošnjačkoj mahali, inače multietničkom naselju u Sjevernoj Mitrovici.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija