Srbijanski predsjednik Vučić izražava zabrinutost zbog mogućeg ukrajinskog priznanja Kosova

Srbijanski predsjednik Vučić izražava zabrinutost zbog mogućeg ukrajinskog priznanja Kosova


Uoči susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog potencijalnog ukrajinskog priznanja Kosova, navodeći da bi to za Srbiju predstavljalo “velik udarac”. Predsjednik Vučić se u ponedjeljak obratio novinarima u Ateni, gdje je stigao na poziv grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa, kako bi sudjelovao u neformalnoj raspravi čelnika zemalja zapadnog Balkana i nekoliko država članica Europske unije.

Najavljeni sastanak s ukrajinskim predsjednikom u četiri oka izaziva mnoge spekulacije o temama koje će biti razmatrane. Vučić je istaknuo da će se razgovarati o nedavnim događajima oko Kosova, te o općem pitanju priznavanja teritorijalnih integriteta zemalja.

Ovaj susret nije samo bilateralni, već se odvija unutar šireg okvira regionalnih razgovora. Tokom okupljanja čelnika zemalja zapadnog Balkana i država članica Europske unije, raspravljat će se o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije. Ova inicijativa dolazi na 20. godišnjicu Solunske deklaracije, kojom su zemlje zapadnog Balkana prvi put izrazile svoju želju za pridruživanjem Europskoj uniji.

U Ateni se okupilo nekoliko ključnih figura iz regije, uključujući premijere Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, premijera Kosova, predsjedateljicu Vijeća ministara BiH i predsjednicu Moldavije. Tema susreta obuhvaća širok spektar pitanja, uključujući i rusku agresiju na Ukrajinu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija