Srbijanski vojni analitičar: Vojska RS-a bi završila kao teroristička organizacija!

Srbijanski vojni analitičar Vlade Radulović smatra da nije utemeljena najava o formiranju vojske Republike Srpske. Poručio je da će ona okončati, kako je rekao, kao teroristička organizacija koja će se urušiti.

To je izjavio u emisiji “Globalno” BN televizije te je tom prilikom ukazao na značaj drugih država.

“Ako nemate političku situaciju, koja je vrlo pogodna da ulazite u tu priču, džaba krečite. Značajan je vanjski faktor. Ukoliko nemate podršku i spremnost nekog izvana, onog koji je bitan u regionu ili na generalnom planu, džaba vam sve to. Možda ćete pokušati napraviti neke korake, ali ćete završiti kao teroristička organizacija koja će biti urušena”, ukazao je Radulović.

S idejom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da se formira entitetska vojska nisu saglasni ni pojedini opozicionari. Zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Babalj smatra da ovaj entitet uopće nema novac za svoju vojsku i da se ovom najavom skreće pažnja sa stvarnih problema.

Podsjećamo, Dodik je, osim što je obećao formiranje vojske, najavio da će onemogućiti djelovanje SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO). Ovo je najavio nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da je šumsko područje u Republici Srpskoj u vlasništvu države, a ne ovog entiteta.

Ranije su političari iz Republike Srpske, vladajući i opozicioni, blokirali rad državnih institucija. Kao razlog za to istakli su nezadovoljstvo odlukom bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79