Srđan Srdić pozvao gradonačelnika Beograda u Sarajevo: “Nakon obilaska Vijećnice biti ćeš informisan baš onako kako i treba!”

Srđan Srdić pozvao gradonačelnika Beograda u Sarajevo: “Nakon obilaska Vijećnice biti ćeš informisan baš onako kako i treba!”


Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da ne zna da li je general Ratko Mladić tokom rata počinio ratne zločine, ali da zna da je branio srpski narod u BiH.

Povodom saopštenja nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, koja je zatražila uklanjanje murala sa likom generala Mladića na uglu ulica NJegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, Šapić je rekao da je za njega Haški tribunal izgubio kredibilitet mnogo ranije nego što je osudio Mladića.

Šapić je dodao da je taj tribunal izgubio kredibilitet kada je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, te nekadašnjeg komandanta OVK Ramuša Haradinaj.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić: General Mladić branio Srbe u BiH

Aktualni vijećnik OV Novo Sarajevo, Srđan Srdić poslao je poruku gradonačelniku Beograda piše Crna-Hronika.

S obzirom na to da sam u medijima pročitao izjavu novoizabranog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da ne zna za ratne zločine koje je učinio presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koristim ovu priliku da ga pozovem u Sarajevo, da bude moj gost, te da ga povedem u obilazak sarajevske Vijećnice u kojoj je smješten Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

✅ Uvjeren sam da će nakon obilaska biti informisan baš onako kako i treba! Znat će istinu koju cijeli svijet već zna! 🇧🇦🖐️

🖐️ “Najbolji način da se dođe do istine je da gledamo stvari onakvima kakve jesu, i da ne zaključujemo da su onakve kakvima bismo ih voljeli zamišljati ili kako smo naučeni od drugih da ih zamišljamo.”

 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da je iznenađena izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji je rekao da ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Kako je rekla Karić, gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić trebao bi biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

“On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce”, navela je Karić.

Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanisti, dodaje Karić, Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo.
“Ali imaju institucije koje jesu i znaju. Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici”, naglasila je Karić.

Podsjećamo, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji zatražila je od novog gradonačelnika Beograda uklanjanje murala sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića, na šta je on odgovorio kako “ne zna da li je Mladić rokom rata počinio zločine, ali zna da je branio srpski narod”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija