Srećko Latal o posjeti Sergeja Lavrova: Rusija je zainteresirana za BiH i Srbiju

Srećko Latal o posjeti Sergeja Lavrova: Rusija je zainteresirana za BiH i Srbiju


Rusija je podsjednako zainteresirana u geopolitičkom smislu sa BiH, kao i za Srbiju, kazao je za “Avaz” politički analitičar Srećko Latal.

Ovo je između ostalog izjavio komentarišući posjetu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova našoj državi.

Istakao je da je dolazak Lavrova u BiH u biti realizacija one ranije najavljene i otkazane posjete iz oktobra mjeseca.

– Ne vidim ništa novo u ovoj posjeti jer Rusija, kao i ostali regionalni i globalni akteri su zainteresirani za Balkan i BiH. Rusija, Turska i Kina iskoristile su taj vakum koji je nastao nakon 2007. godine, a od kako su se Sjedinjene Američke Države povukle iz dnevnopolitičkih pitanja. U tom periodu Evropska unija nije na pravi način preuzela vodeću ulogu na Balkanu što je stvorilo vakum – pojasnio je Latal.

Prema njegovim riječima, trebamo shvatiti da Rusija kao i Amerika, ali i neke druge zemlje, imaju svoje neke interese u BiH i na Balkanu.

– Mi živimo u vremenu novih geostrateških i globalnih previranja. Apsolutno je jasno da je Rusija zainteresirana za Srbiju, ali i za BiH – kazao je Latal.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija