Srpsko građansko vijeće poručilo Dodiku: BiH se ne može cijepati

Srpsko građansko vijeće poručilo Dodiku: BiH se ne može cijepati


Bosna i Hercegovina je cjelovita država, sastavljena od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, te kao takva ostaje suverena, nedjeljiva i trajna na ovim prostorima. Uprkos povremenim pozivima na cijepanje i otcjepljenje entiteta Republike Srpske, ovi pokušaji ostaju samo prazne riječi bez stvarnog uporišta.

Srpsko Građansko Vijeće (SGV) BiH ističe da takvi pozivi nemaju realne temelje i predstavljaju samo puste želje koje neće biti ostvarene.

U saopćenju SGV-a, naglašava se da Srbi nisu genocidni narod, bez obzira na tumačenja Rezolucije o Srebrenici koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Ova rezolucija je, između ostalog, poslužila Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i predsjedniku Republike Srpske, kao povod za pozivanje na mirno razdruživanje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Međutim, upozorenja ambasada moćnih svjetskih sila poput SAD-a, Engleske i Evropske unije jasno ukazuju da Dodik svojim pozivima na razdruživanje ugrožava stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini. Ova upozorenja nisu bez razloga, jer bi takvi potezi mogli dovesti do ozbiljnih konflikata.

Srbi koji žive u Federaciji BiH, te koji su tu od Dejtonskog mirovnog sporazuma, uživaju u mirnom i dostojanstvenom životu, dijeleći dobro i zlo s drugim narodima. Oni nikada nisu podržavali pozive na mirno razdruživanje i ne pristaju na to ni sada, jer su svjesni da ne može biti mirnog razdruživanja države bez rizika od rata, prolijevanja krvi i neizvjesne budućnosti.

Rezolucija UN ne bi trebala biti razlog da se Srbima pripisuje epitet genocidnog naroda, niti da Vlada Republike Srpske koristi to kao izgovor za pokretanje pitanja mirnog razdruživanja. Ako Vlada Republike Srpske nastavi inzistirati na tome, jasno je da se zapravo poziva na rat, jer je mirno razdruživanje nemoguće.

Srpsko Građansko Vijeće poziva sve građane, bilo da su Srbi iz Republike Srpske, Srbi iz Federacije ili pripadnici drugih naroda BiH, da ne odgovaraju na takve pozive. Mi, Srbi iz Federacije, nismo za otcjepljenje RS-a i vjerujemo da većina Srba iz Republike Srpske također nije za to, navodi se u reakciji SGV-a BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija