Šta kažu glasovi, a šta partije: Ko bi trebao biti premijer Kantona Sarajevo?

Pojedinci su uoči Općih izbora istakli da su zainteresovani da budu premijer Kantona Sarajevo. Izgledno je da će se povećavati broj onih koji pretenduju na tu funkciju, a vas u anketi pitamo ko bi trebao biti na čelu sarajevske vlade.

Aktuelni premijer Edin Forto (NS), načelnik općine Novi Grad Semir Efendić (SBiH) i načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (NES) prije izbora su istakli da su voljni da budu premijer. Sarajevski SDP je dva dana uoči izbora prvo za Klix.ba potvrdio da će aktuelnog kantonalnog ministra saobraćaja Adnana Štetu predložiti za ovu funkciju.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je u jučerašnjem (4. oktobar) razgovoru za naš portal izjavio da ova stranka ima najveće pravo da predloži kandidata s obzirom na to da je dobila najveći broj glasova, u odnosu na SDP i NS kao koalicione partnere. Nakon 76 posto obrađenih biračkih mjesta, SDA je u blagoj prednosti u odnosu na NiP. Sve ukazuje na to da će ove stranke imati jednak broj mandata.

Konaković je naglasio da će se kasnije sa partnerima razgovarati o konkretnim prijedlozima o tome ko treba biti premijer Kantona Sarajevo te da će to biti uslovljeno i formiranjem vlasti na višim nivoima. Smatra da je bilo ispravno to što je njegova stranka pristala na kompromis po ovom pitanju nakon izbora 2018.

Skoro da je sigurno da Hadžibajrić ipak neće biti kandidat, jer još nije potpuno sigurno da će NES imati ijednog kantonalnog zastupnika.

Izvjesno je i to da će SDA predložiti kandidata za premijera ako bude u prilici da formira kantonalnu vlast. Postoji mogućnost da bude u vlasti sa Efendićevim SBiH-om. No, načelnik Novog Grada je poručio da ne “preferira” koaliciju sa bivšom strankom te da će njegov uslov da bude premijer biti to da postoji stabilna skupštinska većina. SDA se nije oglašava o konkretnim prijedlozima za premijera.

No, ako se zadrže postojeći trendovi tokom brojanja glasova, Trojka (NiP, SDP i NS) će uspjeti zadržati vlast u Kantonu Sarajevo. Pitanje prvog čovjeka vlade bit će jedno od značajnijih prilikom kadroviranja za novi saziv vlade, pa će to biti i znatan izazov za Trojku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79