Šta mediji u Hrvatskoj pišu o Bećiroviću: Od odmjerenog profesora do “bezličnog lika”

Denis Bećirović je novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda nakon što je porazio svoje protukandidate Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića. Reakcije na njegovu pobjedu stižu i iz Hrvatske.

Večernji list je pobjedu Bećirovića okarakterisao kao “poraz dinastije Izetbegović” , te u prvi plan istakao njegovo “pružanje ruke saradnje i pomirenja” što, kako oni navode, nije se imalo do sada prilike čuti.

Dodaju da bi njegova pobjeda bila i uvjerljivija da “Željko Komšić nije ponovno odlučio uzurpirati hrvatsku poziciju u Bosni i Hercegovini. Predsjedništvu glasovima Bošnjaka”. Opisuju kao kao odmjerenog profesora, svjesnog uslova u kojima Bosna i Hercegovina živi. Prenijeli su i njegovu poruku Hrvatskoj u kojoj je poručio da je “vrijeme da prestanemo sa svađama”.

Jutarnji list je predstavio Bećirovića presnoseći njegovu kompletnu biografiju u kojoj se između ostaloga ističe njegova karijera u SDP-u, izborni rezultati kroz godine ali i brojni akademski uspjesi. U tekstu pod nazivom “Tko je čovjek koji je na izborima u BiH teško porazio Izetbegovića?” prenose njegov pobjednički govor a fokus stavljaju na njegovu izjavu da “‘nije vrijeme za euforiju ni trijumfalizam‘” te poruke susjednim državama.

Ipak nisu svi mediji afirmativno pisali o Bećiroviću, portal index.hr ga je opisao kao “bezličnog lika” koji je cijeli život proveo kao zastupnik u raznim parlamentima. Ističu kako je upitno da li poznaje engleski jezik te da je za jednog socijaldemokratu sumnjivo blizak Islamskoj zajednici. Dodaju kako je pogrešno tumačiti njegov ulazak u Predsjedništvo kao pobjedu građanske opcije, te da se više radi o tome da je većini Bošnjaka dosta Izetbegovića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79