Šta se čeka sa rekonstrukcijom Doma zdravlja u Bihaću?

Prošlo je dvije godine od razornog zemljotresa koji je pogodio region sa epicentrom u blizini Zagreba, u kojem je Dom zdravlja Bihać pretrpio velika oštećenja. Menadžment ove zdravstvene ustanove pored svakodnevnog rada u oblasti zdravstvene zaštite, nosi teret i cjelokupnog procesa izgradnje novog objekta, kao i svih pripremnih i zakonom propisanih radnji koje treba ispoštovati do konačnog početka građevinskih radova.

Prema riječima Ademira Jusufagića direktora Doma zdravlja Bihać, menadžment ove zdravstvene ustanove je izuzetno odgovoran po pitanju poštivanja svih zakonskih procedura kako ne bi došlo do bilo kakvih zastoja i blokada.

Dodaje kako se ovdje ne radi o objektu javne zdravstvene ustanove, koji treba da bude funkcionalan da bi dobio upotrebnu dozvolu.

„Mi smo još u februaru ove godine, a nakon idejnog projekta, krenuli sa urbanističkom dozvolom i dobili smo je nakon pet-šest mjeseci i tu su se zahtjevali razni elaborati i ostale stvari koje se vežu za urbanističku dozvolu. Odmah nakon toga smo krenuli u javni poziv za ponuđače za izradu glavnog građevinskog projekta i evo nakon 45 dana taj javni poziv je krajem prošle sedmice zatvoren. Javilo se 6-7 firmi koji ispunjavaju potrebne uvjete i sada komisija treba da odredi najnižeg ponuđača tj. validnost tih ponuda a onda nakon 15-ak dana kada prođe žalbeni rok, potpisuje se ugovor sa firmom koja će raditi glavni građevinski projekat“, pojašnjava Jusufagić u razgovoru za Fenu.

Zakonski rok za izradu tog projekta je 90 dana, gdje u međuvremenu onaj ko radi građevinski projekat traži i građevinsku dozvolu a pred kraj tog projekta se raspisuje javni poziv za reviziju glavnog građevinskog projekta koja traje mjesec dana. Tek nakon toga ide javni poziv za izvođača radova i raspisuje se javni poziv za nadzor izvođača tih radova.

„Ako ne bude pritužbi, tužbi i žalbi vjerujem da bi radovi mogli početi najkasnije za 6-7 mjeseci. Zakon je tako definisao i mi ne želimo odstupati od toga jer svako prekoračenje tih ovlasti sa sobom donosi sankcije i zastoj u izgradnji samog objekta“, kaže Jusufagić.

Dom zdravlja Bihać trenutno na računu imam šest miliona konvertibilnih maraka sredstava, koja su namjenska za te svrhe. Pola je uplatila Vlada Federacije BiH, a drugu polovicu Vlada Unsko-sanskog kantona.

Na pitanje da li su navedena sredstva dovoljna, direktor Jusufagić odgovara kako novac uopće ne predstavlja problem.

„Mi imamo ta sredstva na računu, s tim da nam je Vlada Unsko-sanskog kantona garantovala ostatak sredstava koja budu potrebna da se objekat završi”, rekao je na kraju razgovora Jusufagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79