Šta se krije iza odgađanja sjednice NSRS o prijenosu nadležnosti?

Šta se krije iza odgađanja sjednice NSRS o prijenosu nadležnosti?


Između odlučno najavljivanog vraćanja nadležnosti Republike Srpske i stvarnih odluka administracije u Banjaluci pod palicom Milorada Dodika, stvoren je međuprostor koji obiluje različitim tumačenjima.

Od tvrdnji kako u pozadini traje trgovina različitim interesima s krajnjim ciljem nove izborne pobjede aktualne garniture, do toga da je cilj konačna disolucija Bosne i Hercegovine.

-Milorad Dodik udaljio se od ideje o disoluciji zemlje, pokušava zaustaviti odluku o sankcijama ujedno kupujući vrijeme kako bi profitirao na izborima. U najkraćem je ocjena analitičara koje smo kontaktirali. Odgađajući konačne odluke o vraćanju nadležnosti igra poznatu igru balkanskih političara sa ruskim navođenjem, kaže beogradski analitičar Dušan Janjić. Kupovanje pažnje stvaranjem kriza i nada da će izazvati raskol u međunarodnoj zajednici.

“Da li će on kupiti šest mjeseci, a u međuvremenu biti prinuđen da prihvati promjenu izbornog zakonodavstva i prihvatiti, to je drugo. Ako ne prihvati, neće ni šest mjeseci mu trajati. Vrlo brzo će se pojaviti konkretni predlozi promene izbornog zakonodavstva, to da može Dodik da zaustavi Palmera i Bidena, to mala deca mogu da veruju”, smatra Janjić.

Da se nešto u pozadini dešava, uočava politolog Davor Gjenero indikativnim smatra naknadni poziv Srbiji da učestvuje na Samitu o demokratiji koji organizuje američki predsjednik Bajden.

“Očito da je u pozadini Srbija do neke mjere reterirala od podrške Dodiku, a izgleda i nakon Eskobarovih razgovora u Banjaluci postaje očito da Dodik ipak prijeti uglavnom praznom puškom”, kaže Gjenero.

-Možemo se nadati da su signali iz pozadine nagovještaj neke vrste dogovora, kaže naš treći sagovornik. Interes svjetskih medija za razjašnjenje stavova političkog lidera iz Republike Srpske može da pomogne u smirivanju potencijalno konfliktne situacije, vjeruje Milan Sitarski.

Dušan Janjić smatra važnim stav opozicije da ne prati Dodika. Njegovo zlatno doba je, vjeruje, prošlo. U fokusu je sada preuređenje dramatičnog ambijenta koji je stvorio i izbjegavanje opasnosti od sukoba.

Više u prilogu kolega sa BHRT-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija