Šta se nalazi u arsenalu naših susjeda? Evo čime raspolaže Vojska Srbije

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je za Nova.rs da je vojna vježba na Pešteru pokazala jedan dio naoružanja koji se nalazi u upotrebi u Vojsci Srbije, ali da je dio te opreme bio tamo samo da bi bi impresionirao javnost, političko vođstvo i naglasio da iza svega toga stoje – trgovci oružjem.

Nakon što su se slegli utisci sa vojne vježbe na Pešteru, javnost je bila zainteresovana da čuje šta se zapravo odigravalo na Pešteru i koja je bila svrha ove vojne vježbe. Vojni analitičar Aleksandar Radić kazao je u nedelju na N1 televiziji da vojna vježba „Munjeviti udar“ ima funkciju „unutrašnjeg marketinškog rata“. Te da je to pokušaj da se pokaže kako se brine o stanju vojske u Srbiji.

Dan nakon te izjave, Radić je za Nova.rs objasnio o čemu se zapravo radi i naveo da iza cijele priče stoji problem koji je veliki, a to je da je vojska pokazala samo dio naoružanja koji se nalazi u njenoj upotrebi, a da je veći dio toga oprema koja je u razvoju. Koja još uvijek nije u sastavu regularne vojske Srbije.

„Na Pešteru je viđena jedna medijska prezentacija i jedna politika lobija koju oličava Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane. Dio tog naoružanja koji je viđen na Pešteru nije uopšte u naoružanju Vojske Srbije. Ali on odlučuje o svim ovim projektima i njegova riječ je veoma bitna kada se govori o novom naoružanju. Neka sredstva tamo su reformisana poslije nekoliko dana remonta u FAP-u“, objašnjava Radić za Nova.rs.

Radić kaže da je na Pešteru bio dio naoružanja koji je još uvijek u razvoju, pa se stoga ne nalazi u sastavu vojske Srbije.

Radić: Na Pešteru mogao vidjeti Lazar 3

„Ono što se ne dobija u medijima jesu informacije da je to oprema koja se još uvijek ne koristi. Tamo je bila višecijevna raketa u varijantama Morava koja postoji u samo jednom komadu ili M-18 koji postoji u jednom komadu. Oni su i dalje u razvoju, pa je malo neobično da se to radi takvim sredstvima. Logično je da vojska vježba sa onim naoružanjem koje ima. Ovakve stvari se ispitivaju na poligonima koji su predodređeni za to. Ali, to je samo pokazivanje Miloradovića pred Vučićem i vojnim atašeima“.

Vojni analitičar ističe da je tamo ipak prikazano nešto što se nalazi u naoružanju vojske, poput Lansera ili Nore.

„Tamo se našlo svašta nešto, od Lansera do Nore. Također, treba napomenuti da se na Pešteru mogao vidjeti Lazar 3, koji se nalazi u sastavu vojske Srbije. On se dugo razvijao, još od 2012, 2013. Bilo je dosta otpora da on uđe u sastav vojske jer ima specifičan mitraljez. Na Pešteru je bilo 18 komada Lazara 3. Također, bila je i Nora B-52, koja je prodata Keniji i Bangladešu”, nastavio je Radić.

Kada je riječ o tenkovskom naoružanju, Radič kaže da se na Pešteru vidio tenk M-84 i ruski tenk T-72 BMS.

„M-84 se nalazi u našem naoružanju od osamdesetih godina. Vidjeli smo i ovaj novopridošli tenk T-72 BMS. Nažalost, tamo je bilo i mnogo razvojnih primjeraka, koji ponavljam, nisu u sastavu Vojske Srbije. Ministarstvo odbrane vrlo oštro reaguje na ovakve navode, pa imaju svoje objašnjenje, ali problem je što su ovakvi planovi tajni”, objasnio je Radić.

Kome Srbija prodaje naoružanje

On je naglasio da vojska ne može da se obučava sa naoružanjem koje se nalazi u njenom sastavu.

„Neke stvari su konačno ušle u naoružanje poslije dužeg vremena, poput Lazara 3, Nore B-52 i još nekoliko stvari“, nastavio je Radić.

Na pitanje kome Srbija prodaje naoružanje, vojni analitičar ističe da je veoma šaren spisak zemalja.

“Nama su u posljednjih pet godina glavni kupci Ujedinjenji Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Alžir, Kamerun, pa čak i SAD. Ali to kupuju privatnici za lično naoružanje. Posebno bitan za nas je Mijanmar, koji su prvi od nas uzeli naoružanje, ali u ovom trenutku oni su pod embargom, ali to će proći. Ovo su sve tradicionalna tržišta za nas i nalaze se u vrhu liste“, rekao je Radić.

Čime raspolaže Vojska Srbije

Nakon što je Vučić najavio, Vojska Srbije nastavlja intezivno sa modernizacijom i nabavkom novog naoružanja i u 2021. godini. Glavni prioriteti modernizacije su oklopna tehnika kopnene vojske i ratno vazduhoplovstvo. Tu prije svega spadaju tenkovi M-84 i borbena vozila M-80. Što se vazduhoplovstva tiče radi se na posljednjoj fazi modernizacije Mig-29 koji će biti dovedeni na 4+ generaciju. Treba napomenuti da je legendarni Mig-21 Vojske Srbije završio radni vijek poslije skoro 60 godina. Također, nabavljaju se sistemi za ometanje, protivoklopne rakete, PVO i mnogo drugog naoružanja.

Šta u svome arsenalu posjeduje VS možete pogledati OVDJE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79