Šta vlast radi u vezi povećanog broja migranata na ulicama: Čekaju da se nešto desi da bi reagovali?

Šta vlast radi u vezi povećanog broja migranata na ulicama: Čekaju da se nešto desi da bi reagovali?


U posljednje vrijeme primjetan je povećan broj migranata na ulicama Sarajeva, kao i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Ova situacija izaziva sve veću zabrinutost među građanima koji strahuju od mogućih sukoba, napada i drugih incidenata.

Migrantska kriza u BiH traje već nekoliko godina, ali sada je postala posebno vidljiva u urbanim sredinama. U Sarajevu, migranti se okupljaju na javnim mjestima, tražeći hranu, smještaj i osnovne životne potrepštine. U nedostatku adekvatnog prihvata i smještaja, mnogi od njih su prisiljeni da spavaju na ulicama ili u napuštenim objektima.

Građani Sarajeva sve češće izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog nedostatka reakcije nadležnih institucija. Pitanje koje se sve više postavlja jeste: da li vlasti čekaju da se dogode ozbiljni sukobi ili napadi na građane kako bi konačno reagovale?

Trenutno, mjere koje su poduzete čine se nedovoljnim. Prihvatni centri su prenatrpani, a kapaciteti su ograničeni. Humanitarne organizacije čine sve što je u njihovoj moći, ali bez značajnije podrške države, situacija se pogoršava.

Policija i sigurnosne agencije pokušavaju održavati red i mir, ali resursi su im ograničeni. Postavlja se pitanje hoće li vlasti preduzeti ozbiljnije mjere prije nego što dođe do incidenata sa ozbiljnim posljedicama. Potreba za koordiniranim pristupom svih nivoa vlasti, uključujući međunarodnu pomoć, nikada nije bila veća.

Građani strahuju da će, ukoliko se ne poduzmu hitne mjere, doći do eskalacije tenzija koja bi mogla rezultirati nasiljem. Svaki incident bi mogao dodatno pogoršati situaciju, narušiti sigurnost građana i dovesti do većih problema koje bi tada bilo teško kontrolirati.

Vrijeme je da vlasti djeluju preventivno, osiguravajući siguran i human tretman migranata, ali i zaštitu svojih građana. Hoće li se reagirati na vrijeme ili će se čekati da bude prekasno, ostaje da se vid.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija