Stali ukraj kriminalnoj grupi: Švercovali migrante preko Sarajeva, uhapšeno pet  osoba

Najmanje petorica muškaraca uhapšena su tokom racija njemačke policije usmjerenih protiv grupe potencijalnih krijumčara koji su bili umiješani u krijumčarenje ljudi iz Turske preko Sarajeva u Njemačku, javila je njemačka novinska agencija DPA.

Agencija javlja da su četiri osobe uhapšenea u Berlinu, a jedno u Haleu, dok je pod istragom još 12 ljudi.

U operaciji je učestvovalo oko 400 policajaca, uključujući pripadnike federalne policije i specijalnih jedinica “GSG devet”, a izvršen je pretres više od 20 stanova i poslovnih prostora, uglavnom u Berlinu, ali i u njemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt.

Za grupu se smatra da je u Njemačku dovela najmanje 90 ljudi, većinom iz Turske i Iraka, te da je svaki migrant platio članovima grupe nekoliko hiljada evra, prenio je AP.

Migranti su avionom iz Istanbula prevoženi u Sarajevo, odakle su nastavili put takozvanom balkanskom rutom automobilima do NJemačke.

Pojedini migranti pronađeni su u stanovima u kojima je danas izvršen pretres.

Policija navodi da osumnjičeni, uglavnom, imaju tursko i njemačko državljanstvo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79