Stanivuković: Sud potvrdio da su milioni nezakonito uzeti

Stanivuković: Sud potvrdio da su milioni nezakonito uzeti


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković objavio je da je sud potvrdio njegove navode da je Đorđe Davidović, vlasnik kompanije “Ekvator” nezakonito skinuo dva miliona KM sa računa grada, dok sa druge strane Davidović ističe da je sve rađeno po zakonu, te da će gradonačelnika zbog njegovih navoda tužiti za klevetu.

“Sud je potvrdio ono što sam govorio prije godinu dana, a to je da je Đoko Ekvator nezakonito skinuo dva miliona KM sa računa Grada na svoju fiktivnu firmu i time oštetio Banjaluku. Moj tim i ja nastavljamo ovu bitku dok Gradu ne bude vraćen nezakonito uzeti novac”, kazao je Stanivuković.

Viši privredni sud u Banjaluci, prema riječima Gradske uprave je potvrdio da je apsolutno ništava cesija na osnovu koje je “Ekvator” preko druge povezane firme nezakonito sa računa grada naplatio iznos od 2.030.169 KM.

Sa druge strane, Đorđe Davidović je istakao da je Stanivuković dobio samo presudu za ugovor o cesiji spornog zemljišta, koji je, kako kaže Davidović, zakonito napravljen.

“Gradonačelnikov pravni tim očigledno nije znao da je zemljište u međuvremenu promijenilo vlasnika za ovo sudovanje, a i uz to, sva zakonska procedura je ispoštovana”, kaže Davidović.

Prema njegovim riječima, ovo što je Stanivuković uradio nije promijenilo smisao sudske presude.

“On karikira radi svojih političkih poena u koje se sam zapetljao. Ja njega smatram za ovo nedoraslim”, kazao je Davidović.

Kako objašnjava preduzeće “Ekvator” je vlasnik zemljišta na Starčevici za koju su nekoliko puta u pismenoj formi tražili nagodbu sa gradom, i to sa više gradonačelnika godinama unazad.

“Tražili smo nagodbu sa gradonačelnicima Banjaluke, prvo (Slobodanom) Gavranovićem, pa (Igorom) Radojičićem. Sudski proces je trajao šest godina, a na kraju Ekvator nije dobio nagodbu, nego je umjesto toga dobio adekvatna novčana sredstva. Ova presuda je sačekala tadašnjeg gradonačelnika koji se nije upuštao u suštini nego je sve ovo proglasio nezakonitim radnjama, što nije tačno”, kaže Davidović.

Kako dalje navodi, zemljište je potom ustupljeno drugoj firmi, a sudska presuda se vodila u korist “Ekvatora”, a kada je došlo do naplate, da bi nova firma mogla da prenese to zemljište, napravljen je ugovor o cesiji.

“Stanivuković ovo nije razumio i krenuo je utuživati, a dobio je samo presudu za taj ugovor o cesiji”, kazao je on.

Kako dalje navodi svi njegovi budući koraci će biti pravni, a Stanivukovića planira tužiti za klevetu.

“Svakim javnim nastupom me napada. A za uništenje moje firme sam podnio zahtjev za nadoknadu štete i očekujem da će ubrzo biti rasprava”, kazao je on.

Kako dodaje, i dalje je spreman na kompromis i svaki oblik legalnog i legitimnog odnosa sa gradom i drugim firmama.

“Pedeset puta sam u pismenoj formi nudio gradu nagodbu da vrate meni zemlju ili da mi daju zamjensku zemlju za onu na Starčevici, ali su se oni uvijek oglušili. I dalje sam spreman za kompromis za zamjensku zemlju ili da mi je vrate”, zaključio je Davidović.

Podsjećamo, riječ je o slučaju koji se vodio oko vlasništva nad zemljištem na kojem je izgrađena rejonska kotlovnica na Starčevici. Grad Banjaluka od marta ove godine aktivno preduzima pravne radnje u ovom slučaju po čijoj je tužbi iz 2018. godine – Odlukom suda sa računa Grada povučeno 2.030.169 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija