Stanje se prati, mjere sprovode: Poplavljeni objekti u Bosanskom Novom, vodostaji Une i Sane rastu

Rijeka Japra u Novom Gradu poplavila je i ugrozila nekoliko stambenih objekata, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je istakao da su vodostaji rijeka Sane i Une porasli za nekoliko centimetara i sada su na nivou između redovne i vanredne odbrane od poplava.

On je naglasio da je u komunikaciji i sa kolegama u Kostajnici i Kozarskoj Dubici, gdje za sada nema ugroženih objekata.

“Zajedno sa načelnicima i gradonačelnicima radimo na sprovođenju svih mjera kako bi zaštitili i ljudske živote i imovinu građana RS-a”, istakao je Novitović.

Nivo rijeke Une jutros je 480 centimetara, a Sane 510 centimetara, u oba slučaja za četiri centimetra više nego sinoć.

Istovremeno, Rijeka Una u Kozarskoj Dubici raste tri centimetra na sat, vodostaj Sane je četiri centimetra ispod kote redovne odbrane od poplava, u porastu su i bujične vode, ali zaplavljenih domaćinstava nema, rečeno je u opštinskom Odsjeku civilne zaštite.

Šef Odsjeka Đuro Trubarac naveo je da je vodostaj Une u Kozarskoj Dubici 413 centimetara i da su na snazi redovne mjere odbrane od poplava, dok je nivo Save 796 centimetara.

“U porastu su bujične vode, ali su, za sada, sve rječice u koritima”, rekao je Trubarac.

Trubarac je naveo da na području opštine Kozarska Dubica nema poplavljenih domaćinstava i da su prohodne putne komunikacije.

Opštinski Štab za vanredne situacije u potpunosti je operativan i prati se situacija na cijelom unsko-savskom nasipu, izjavio je danas načelnik Radenko Reljić.

“U zavisnosti od situacije na terenu preduzimaju se mjere zaštite od poplava”, rekao je Reljić, koji je i komandant Štaba.

Da su vodostaji na području opštine Trnovo pod kontrolom, potvrdio je načelnik opštine Dragomir Gagović i dodao da ovaj put ne bi trebalo da dođe do izlivanja rijeka iz korita.

 

“Pritoke i bujični potoci još ne pokazuju da bi moglo doći do nekog značajnijeg izlivanja i pravljenja štete. Naše ekipe su konstantno na terenu i prate situaciju sa vodostajima”, naglasio je Gagović.

Gagović je naveo da je u proteklom periodu urađeno mnogo na sanaciji korita rijeka, prvenstveno Željeznice, koja je u prošlosti pravila najveće probleme mještanima, prenosi portal nezavisne.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79