Šteta: Trojka već sutra može formirati Vladu KS, i SDP ima pravo na funkciju premijera

Šteta: Trojka već sutra može formirati Vladu KS, i SDP ima pravo na funkciju premijera


Predsjednik sarajevskog SDP-a Adnan Šteta tvrdi da Trojka “već sutra” može formirati Vladu Kantona Sarajevo te smatra da i njegova stranka polaže pravo na funkciju kantonalnog premijera.

Uvjerava da je zastupnik ZNG-a u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović izabran za delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zahvaljujući podršci Trojke (SDP, NiP i NS). Prema njegovima riječima, Trojka je očekivala da je ZNG podrži pri izboru delegata za Parlament Bosne i Hercegovine.

“Trojka je podržala Marjanovića i glasovima SDP-a i NiP-a je dobio tri glasa te ušao Parlament FBiH. Naša želja je bila da ZNG ima delegata. Naša očekivanja su bila da ZNG tako postupi na državnom nivou, kao što smo mi postupili na federalnom, ali desilo se to što se desilo”, istakao je.

Šteta je poručio ostalim strankama Osmorke da se nada da će više cijeniti SDP. Govoreći o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, ukazao je da Trojka “već sutra” može formirati vlast.

“SDP je u Sarajevu jako stabilan i napravio je značajan iskorak u odnosu na izbore 2018. Trojka je stabilna i sigurna, sama ima 18 ruku i već sutra možemo formirati kantonalnu vladu. Čekali smo (na formiranje vlasti) jer smo željeli okupiti još partnera kao bismo bili što stabilniji”, kazao je za Televiziju Sarajevo (TVSA).

Komentarišući SDP-ovu odluku s početka ove sedmice da kantonalne organizacije ove stranke počnu pregovore sa svim strankama o formiranju kantonalnih vlada, izjavio je da je Trojka u Kantonu Sarajevo “sigurno zajedno”.

“Trojka ima 18 ruku i to je većina. Očekujemo i željeli bismo da bude još partnera, ali to neće ovisiti samo o nama, već i o njima”, naveo je.

Očekuje da će nova kantonalna vlast u Sarajevu biti formirana prije utvrđivanja prijedloga kantonalnog budžeta za ovu godinu. Komentarišući to ko ima pravo da predloži kantonalnog premijera, naglasio je da je “teško reći kome pripada”, ali da i SDP ima pravo na tu funkciju. No, ukazao je da će Trojka dogovoriti ko će biti premijer.

Na pitanje na kojoj funkciji sebe vidi, odgovorio je da sebe vidi “tamo gdje jesam” (ministar saobraćaja Kantona Sarajevo) te da ćemo “vidjeti šta će biti”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija